ГоловнаЕкономікаБізнес

Європа купує все менше газу в Росії

Винувата тепла погода, вважають у "Газпромі".

Європа купує все менше газу в Росії
Фото: www.profi-forex.org

Поставки "Газпрому" до Європи в січні-квітні скоротилися на 12% і становлять 51 млрд кубометрів газу проти 58 млрд рік тому, повідомило з посиланням на власні джерела агентство Reuters. У "Газпром експорті" пояснюють це "занадто теплою погодою цієї весни в Європі".

Крім того, як пише "Комерсант", у перші місяці минулого року, чекаючи на зростання цін на нафту (до яких прив'язана формула розрахунку ціни на російський газ), європейські споживачі "Газпрому" "поспішали запастися тоді ще дешевим російським газом". Вони активно закачували його в ПСГ, а потім, в міру подорожчання, почали "оптимізовувати свої портфелі", тобто переходити на газ з "інших джерел".

Загалом план експорту "Газпрому" до Європи на цей рік має залишитися на рівні минулого року - близько 150 млрд кубометрів газу. Спочатку "Газпром" планував зростання експорту до 154 млрд кубометрів, але в квітні голова "Газпром експорту" Олександр Медведєв дав зрозуміти, що домогтися цього, радше за все, не вдасться.

Стагнацію експорту пояснювали не стільки теплою погодою чи поганим ринком, скільки ціновою політикою "Газпрому" в Європі. Розраховуючи на подальше зростання вартості газу, "Газпром" готовий навіть до нинішнього тимчасового скорочення експорту в Європу, щоб перенести частину обсягів поставок газу "на пізніший термін" 2012 року.

"Якщо вибирати між 154 млрд кубометрами за нижчою ціною і 150 млрд за високою, то наша перевага - експортувати 150 млрд", - сказав Медведєв.

Досі ціна на російський газ в Європі зростала: за даними аналітичного центру Index Mundi, в Німеччині (деякі споживачі якої, як вважають, отримують газ "Газпрому" відносно недорого) в жовтні вона становила 437 доларів за тисячу кубометрів, а за підсумками квітня - уже близько 452,2 долара.

Однак очікувати подальшого подорожчання газу "Газпрому" навряд варто - ціни на нафту розвернулися від збільшення до зменшення, і середня ціна російського газу в Європі цьогоріч не перевищить 380-400 доларів за тисячу кубометрів, тоді як сам "Газпром" очікує 415 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram