ГоловнаЕкономікаБізнес

У Греції знайшли "осліплих" заради соцвиплат

Влада підозрює 600 осіб у шахрайстві.

У Греції знайшли "осліплих" заради соцвиплат
Фото: jumbosale.com.ua

У Греції принаймні 600 осіб підозрюють у тому, що вони вдавали із себе сліпих заради виплат з інвалідності. Це тільки крапля з тієї хвилі, яка потопила Афіни в боргах, пише The Christian Science Monitor.

Острів Закінфос (Zakynthos), де викрили це шахрайство, тепер глузливо називають "островом сліпих". 2% із 35 тисяч мешканців острова значаться сліпими, а це майже вдесятеро більше за середній рівень незрячості у Європі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Скандал із фальшивими сліпими на Закінфосі - нагадування про глобальну грецьку проблему. Торік у країні виявили купу зловживань у сфері соціальних виплат на загальну суму $146 млн.

Тільки наприкінці квітня чиновники мінпраці позбавили виплат близько 200 тисяч людей (приблизно 2% населення країни), оскільки ті ґрунтувалися на хибних даних.

"Сліпі" мешканці острова Закінфос отримували щомісяця по $462 або навіть і більше, залежно від віку та сімейного стану. Стеліос Бозікіс, новий мер острова, поклав цьому край. Усі "сліпі" пройдуть перевірку в незалежних офтальмологів.

"Коли я став мером, то зрозумів, що тут діються незаконні речі... Ми витрачаємо на шахраїв щонайменше 2 млн євро на рік", - говорить Бозікіс, адвокат, обраний у січні 2011 року.

Близько 50 мешканців острова, розгніваних ініціативою мера, вже намагалися штурмувати місцеву раду в березні. У мера полетіли яйця і кефір. Він же тільки пишається такими протестами.

Новий мер публічно звинуватив свого попередника і головного офтальмолога в причетності до шахрайства. Нібито вони за хабарі записували жителів острова до незрячих. Обидва заперечують звинувачення, а грецьке МОЗ проводить власне розслідування.

Зловживання у сфері соцвиплат не дивина у Греції. Люди отримують пенсії за своїх померлих родичів, жінки, які ніколи не народжували, можуть отримувати виплати на дітей. Усе це через корупцію. У грецькій мові навіть є слово для "маленької корупції" - fakelaki - що перекладається буквально як "маленький конверт".

2011 року Греція зайняла 80-те місце зі 183-х країн в індексі сприйняття корупції Transparency International. У Європейському Союзі нижчу оцінку має лише Болгарія.

Але найдужче обурені цією історією справжні сліпі.

"Я незрячий, а ці люди сміються мені в лице, отримуючи допомогу з інвалідності", - говорить Джон Венардос, який почав втрачати зір десять років тому внаслідок генетичної вади.

Тепер він соромиться говорити, що живе на острові, оскільки ніхто в Греції не повірить у його сліпоту.

Щоб змінити ситуацію, мало змінити закони. Потрібна зміна всієї культури.

"Система хвора, - говорить бізнесмен Спірос Скідапоулос. - У Греції всі корумповані: адвокати, лікарі, судова система, поліція, митниця - всі. Усі ми винуваті, ми всі відповідальні за те, що сталося".

Він вважає, що Греція повинна або змінитися, або вийти з Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram