ГоловнаЕкономікаБізнес

Кужель: в Україні знищують ювелірну галузь

В Україні відбулися рейди податківців по ювелірам.

Кужель: в Україні знищують ювелірну галузь
Фото: Макс Левин

Екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель вважає, що влада своїми діями знищує в Україні ювелірну галузь, пише "Дело".

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook вона повідомила, що по всій Україні відбулися податкові перевірки ювелірів. "По всій Україні почалися рейди податківців по ювелірам, результат яких завжди один - повне вилучення товару. Якщо підприємець не має 10 тис. доларів (це в маленьких містах, у великих - сума значно збільшиться), щоб викупити вилучене - він більше ніколи його не побачить", - написала Кужель.

Також вона зазначила, що у ювелірів відібрали право працювати згідно зі спрощеною системою оподаткування. Кужель вважає, що заборона працювати на єдиному податку призведе до знищення галузі дрібних ювелірних майстерень в Україні.

"Зараз 75% виробництва ювелірної галузі не парцює. Для 132 тисяч людей і членів їхніх родин - це повний крах, розорення та знищення. Сотні підприємців закривають майстерні і виїжджають працювати до інших країн - туди, де уряди вдячні людям, які створюють робочі місця, і де держава поважає та цінує чесну працю", - написала Кужель.

Вона повідомила, що до недавнього часу ювеліри самостійно створювали робочі місця, забезпечували свої родини та платили податки, серед яких і додаткові - по 5% з кожного виробу до Пенсійного фонду. "Доти, поки нинішня влада не вирішила, що податків ювеліри платять непростимо мало, та й взагалі, дуже сито живуть", - резюмувала Кужель.

Напередодні набуття чинності нової спрощеної системи оподаткування ДПС Україна видала роз'яснення Податкового кодексу, в якому зазначається, що торговці ювелірними виробами не можуть користуватися єдиним податоком другої групи. Через це вже півроку ювеліри б'ються за єдиний податок. З огляду на те, що свідоцтва платників єдиного податку дійсні до 1 червня, Союз ювелірів України закликав своїх членів судитися з податківцями.

Нагадаємо, спрощеною системою оподаткування в Україні користуються понад 1 млн людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram