ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна перевірить скаргу кондитерів на Казахстан

Мінекономрозвитку шукатиме ознаки дискримінації з боку казахів.

Україна перевірить скаргу кондитерів на Казахстан
Фото: Алена Мельник

Україна розпочала розслідування з метою встановлення фактів дискримінаційних дій Казахстану щодо українських кондитерів, які постачають в цю країну карамельні та шоколадні вироби.

Розслідування розпочато Міністерством економічного розвитку і торгівлі за заявою асоціації "Укркондпром", яка датована 9 квітня.

Мінекономрозвитку звернулося до Державної митної служби з проханням до середини травня надати статистику обсягів експорту до Казахстану української карамельної та шоколадної продукції за 2005-2012 роки.

Щоб захистити внутрішній ринок, Казахстан у вересні 2011 року ввів на 3 роки мито на імпорт кондитерських виробів. Мито в розмірі 30% від митної вартості, але не менш ніж 0,27 євро за 1 кг, запроваджено на імпорт льодяникової карамелі,

карамелі з начинкою або без, тофі, інших аналогічних солодощів, що не містять какао.

На ввезення шоколадних цукерок передбачено мито в розмірі 49% від митної вартості, але не менш ніж 0,8 євро за кг. За ввезення інших кондитерських виробів із цукру і його замінників, що містять какао, передбачено мито в розмірі 39% від митної вартості, але не менш ніж 0,42 євро за кг.

Перед цим (із 4 липня 2011 року) Російська Федерація ввела спеціальне мито на карамель, яку ввозять на митну територію країни, також на 3 роки. Розмір мита становить 294,1 дол. США за тонну.

В Україні визнали, що такі заходи можуть бути частиною скоординованих дій з утягнення України в Митний союз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram