ГоловнаЕкономікаБізнес

Туреччина втратила позитивну оцінку Standard & Poor's

Негативно впливають зменшення зовнішнього попиту і погіршення умов торгівлі.

Туреччина втратила позитивну оцінку Standard & Poor's
Фото: ukranews.com

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's переглянуло у бік пониження прогноз за суверенним рейтингом Туреччини "ВВ / В" в іноземній валюті і "ВВВ-/А-3" у національній валюті з позитивного до стабільного.

S&P також підтвердило рейтинги за національною шкалою на рівні "trAA + / trA-1", зазначено у прес-релізі агентства.

"Зменшення зовнішнього попиту та погіршення умов торгівлі посилює ризики для показників кредитоспроможності Туреччини з урахуванням великого зовнішнього боргу. На цьому тлі було прийнято рішення переглянути прогноз суверенного рейтингу країни, який із великою часткою ймовірності залишиться на поточному рівні протягом найближчих 12 місяців", - йдеться в документі.

При цьому агентство відзначає невисокий рівень доходу на душу населення (9,8 тис. дол. 2011 року), що нижче аналогічного показника більшості торгових партнерів країни з тим самим суверенним рейтингом. Економічні ризики посилює також бум кредитування в 2010-2011 роках.

S & P припускає, що уряд Туреччини зможе довести показник держборгу до 35% від ВВП до 2015 року, незважаючи на уповільнення темпів зростання ВВП.

"Стабільний прогноз відображає нашу точку зору, згідно з якою ключові ризики для турецької економіки залишаться під контролем упродовж найближчого року", - зазначають аналітики агентства.

За умови проведення структурних реформ в енергетиці та соціальному секторі, а також в освіті, S&P може вдатися до позитивної рейтингової дії щодо Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram