ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін виділить на корів мільярд гривень

Політологи вважають це передвиборною технологією.

Кабмін виділить на корів мільярд гривень
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів планує виділити на збільшення поголів'я великої рогатої худоби в селянських господарствах 1,08 млрд грн до 2015 року, повідомили "Коммерсантъ-Украина" в департаменті тваринництва Мінагрополітики.

Очікується, що це дозволить збільшити поголів'я ВРХ у господарствах на 30%, до 2,65 тис. голів.

Кошти виділятимуть зі спеціального фонду держбюджету, в який м'ясо-молочні підприємства перераховують

податок на додану вартість.

Проте експерти вважають, що це рішення не дозволить домогтися головної мети - зростання виробництва молока в Україні, виробництво якого за останні п'ять років скоротилося на 9,5%, до 11,09 млн тонн (2011 року).

"У підсумку хтось триматиме корову просто для галочки, щоб отримати дотацію. Можна тримати корову, яка дає 3 тонни молока на рік, а можна тримати корову, яка дає 6 тонн молока на рік", - говорить президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

З ним погоджується перший заступник гендиректора сільськогосподарського холдингу HarvEast Дмитро Скорняков. "Я не бачу сенсу в збільшенні кількості поголів'я, тому що, врешті-решт, споживається молоко. Тому потрібно заохочувати кількість виробленого молока", - вважає він.

Політологи вже назвали дії влади черговим прихованим підкупом виборців напередодні осінніх виборів до парламенту. Президент центру "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що під час виборчої кампанії оголошений урядом захід включать до так званого переліку добрих справ, які зробила влада для українського селянина і села.

Нагадаємо,

селяни отримуватимуть від 250 до 750 грн за голову молодняку великої рогатої худоби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram