ГоловнаЕкономікаБізнес

Путін дозволив "Газпрому" продавати газ на біржі

Виключно на внутрішньому ринку.

Путін дозволив "Газпрому" продавати газ на біржі

Уряд Росії, який очолює Володимир Путін, ухвалив постанову, яка дозволяє компанії "Газпром" продавати природний газ на товарних біржах.

Згідно з документом "Газпром" отримав дозвіл продавати на біржах 2012 року до 15 млрд кубометрів газу, а з 2013 року - до 17,5 млрд кубометрів.

При цьому положення про забезпечення доступу незалежних організацій до газотранспортної системи "Газпрому", затверджене постановою уряду РФ від 14 липня 1997 року, доповнено пунктом про торги на біржі. За відсутністю достатньої для задоволення всіх заявок вільної потужності ГТС пріоритет у постачанні надається: в першу чергу, - постачальникам газу для комунальних і побутових потреб населення; по-друге, - організаціям, які реалізують і купують природний газ на товарних біржах; по-третє, - постачальникам газу , що передбачають поставки газу протягом більш тривалого терміну порівняно з іншими заявниками.

Реалізація природного газу в зазначених обсягах здійснюється виключно на внутрішньому ринку РФ, враховуючи забезпечення виконання "Газпромом" і його афілійованими особами зобов'язань відповідно до укладених раніше договорів.

Нагадаємо, Україна 2012 року планує розпочати закупівлю природного газу на біржі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram