ГоловнаЕкономікаДержава

Україна переплатила і за другу "вишку Бойка"

Британський журналіст дізнався подробиці угоди.

Україна переплатила і за другу "вишку Бойка"
Фото: korabley.net

Друга бурова установка, яку "Чорноморнафтогаз" придбав на тендері за $400 млн, має ринкову ціну $220 млн.

Побудована вона на тій самій сингапурській верфі Керреl, що й перша бурова установка, йдеться в розслідуванні британського журналіста Грехема Стека для Business New Europe.

1 вересня, майже одночасно з проведеним в Україні тендером, норвезька компанія Standard Drilling оголосила про продаж неназваною британською компанією бурової вишки, яка перебувала на стадії будівництва на верфі Керреl.

Як стверджує керівник відділу досліджень ринку акцій компанії Platou Андрес Бергланд, насправді Standard Drilling продав бурову вишку "якійсь українській компанії". Його слова підтверджують дані найбільшого інформаційного світового банку даних бурових установок Riglogix, який вказав

"Чорноморнафтогаз" новим власником.

У дочірній компанії Керреl "Каспійська суднобудівна верф", яка збирає першу бурову установку в Туреччині, також підтвердили, що другу бурову установку Керреl відправлять 2012 року в район Чорного моря, вказуючи таким чином на бурову вишку Standard Drilling.

Прихід платформи в Чорне море, яка може бурити на глибині понад 100 м - це реальна зміна всієї геополітичної ситуації. Це початок великого видобутку в Чорному морі

— Юрій Бойко, міністр енергетики і вугільної промисловості

За словами Бергланда, Standard Drilling продала свою бурову установку за $220 млн. При цьому на цій угоді компанія заробила $37 млн.

Голова Standard Drilling Мартін Несс, а також Марк Джексон, який був очільником компанії на момент укладання угоди, відмовилися коментувати її.

Нагадаємо, в березні минулого року через британську компанію-посередника Highway Investment Processing LLP

ДАТ "Чорноморнафтогаз" придбало бурову установку за $400 млн, хоча завод-виробник із Сингапуру продав її за ціною близько $250 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram