ГоловнаЕкономікаДержава

Регіонал пропонує закривати сайти без рішення суду

Законопроект передбачає можливість припинення роботи інтернет-ресурсу за сприяння провайдерів.

Регіонал пропонує закривати сайти без рішення суду

Народний депутат від Партії регіонів Максим Луцький планує 25 квітня рекомендувати Верховній Раді до другого читання законопроект, який дозволить закривати будь-який інтернет-ресурс або файлообмінник без рішення суду.

Про це повідомила народний депутат від фракції НУ-НС Леся Оробець.

За її словами, в разі ухвалення цього законопроекту фінансові і правові санкції можна буде пред'явити будь-якому українському провайдеру і файлообміннику з метою контролю інтернет-простору в період передвиборної кампанії до Верховної Ради.

"У разі ухвалення проекту нинішня більшість отримає контроль над інформаційним інтернет-простором, а також його комерційними ресурсами", - зазначає депутат.

Зокрема, законопроект передбачає можливість припинення роботи інтернет-ресурсу за сприяння провайдерів.

Найнебезпечніше для громадян нововведення, передбачене проектом, полягає у введенні процедури знищення інтернет-ресурсів протягом семи днів без рішення суду, тільки за підписом чиновника середньої руки.

Технологічно це буде виглядати так. Суб'єкт авторських або суміжних прав (заявник) через реальні або надумані причини звертається до провайдера з вимогою припинити користування такими правами з боку гіпотетичного "порушника" (а ним може бути будь-який ресурс в інтернет-мережі), подавши при цьому комплект документів в обґрунтуванні такого "порушення". Наприклад, договори про приналежність прав.

"У цьому випадку провайдер повинен у дводенний строк попередити "порушника" про необхідність усунення порушення. Наприклад, нібито "піратського" контенту. А якщо той продовжує розміщувати оскаржені об'єкти інтелектуальної власності або не надає пояснювальних документів протягом двох наступних робочих днів, провайдер зобов'язаний заблокувати доступ до них або вилучити їх. А якщо це технічно неможливо - обмежити або взагалі припинити надання послуг "порушнику". Іншими словами, закрити доступ до його сайту", - пояснила Оробець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram