ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" погодився допомогти "Газпрому" із транзитом газу

"Нафтогаз України" відповів згодою на прохання "Газпрому" протранзитувати російський газ до Європи під час ремонту "Північного потоку".

"Нафтогаз" погодився допомогти "Газпрому" із транзитом газу
Фото: willbe.ru

Ремонт і налагоджувальні роботи на газопроводі "Північний потік" триватимуть до кінця місяця. У зв'язку із цим "Газпром" звернувся до "Нафтогазу України" з проханням перекачати заплановані обсяги експортного російського газу, зокрема, до Німеччини. Наскільки відомо ZN.UA із джерел в Міненерговуглепромі, українські газотранспортники допоможуть росіянам з транзитом газу. Це також додатковий заробіток для української ГТС і чергове підтвердження надійності й оперативності її роботи.

Однак ніхто не взявся прогнозувати, наскільки зменшиться транзит російського газу українською ГТС, коли відновлять роботу "Північного потоку".

Після введення в експлуатацію обох гілок до кінця 2012 року газопровід зможе щорічно постачати до 55 млрд куб. м російського газу в Європу через Балтійське море протягом щонайменше 50 років, повідомили в компанії. Роботу над другою гілкою завершать найближчим часом. Потім три секції газопроводу з'єднають на дні моря у двох точках - у середині травня у шведських водах і на початку червня біля узбережжя Фінляндії. Улітку завершать пусконалагоджувальні роботи і почнуть заповнювати другу гілку буферним газом, після чого вона буде готовою до введення в експлуатацію у складі єдиної транспортної системи, відповідно до графіка - до кінця цього року.

Представники "Газпрому" заявляли, що після реалізації всіх запланованих газотранспортних проектів значення української ГТС у транзиті російського газу знизиться до нуля.

Однак у Єврокомісії вважають по-іншому - оскільки потреба в природному газі найближчими роками зростатиме, українська ГТС залишатиметься важливим шляхом його постачання у Євросоюз і на весь континент, заявляв раніше представник ЄК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram