ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти знову не знайшли пальмової олії в українських сирах

Незалежна експертиза чотирьох дослідницьких лабораторій Росії та України не виявила рослинних жирів в українських сирах, заборонених для постачання в Росію.

Експерти знову не знайшли пальмової олії в українських сирах
Фото: segodnya.ua

Про це йдеться в матеріалах "Міжнародної конфедерації товариств споживачів" ("КонфТС"), яка проводила дослідження спільно з Науково-дослідним центром незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ".

Жодна з чотирьох лабораторій, які тестували заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не виявила в них рослинних жирів, тобто

пальмової олії вони не містять, сказано в повідомленні.

У Москві продукцію тестували у випробувальному центрі Інституту м'ясної промисловості та Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості, в Бєлгороді - у випробувальній лабораторії, у Києві - в Технологічному інституті молока і м'яса.

У всіх лабораторіях сири досліджували за методикою, що ґрунтується на визначенні жирнокислотного складу, яку рекомендує Росспоживнагляд. У Москві також провели додатковий лабораторний аналіз із використанням фітостеринового тесту, який рекомендує російський ДС для сирів.

Наші сири прекрасної якості, і, звісно, там немає жодної пальмової олії

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

"Таке комплексне дослідження, яке провели різні лабораторії й за різними методиками у двох країнах, дозволяє зробити цілком певний висновок про те, наявні чи ні в кожному конкретному продукті рослинні жири", - зазначив директор центру "ТЕСТ" Валентин Безрукий.

У московських наукових інститутах було протестовано 22 зразки твердих сирів, що їх у Москві закупили фахівці "КонфТС" переважно в мережевій торгівлі (магазинах "Ашан" і "Сьомий континент", а також на Лефортовський ринку). До когорти зразків увійшли 15 сирів українського виробництва, п'ять - російського і два - білоруського. З 22 перевірених зразків тільки в одному виявили рослинний жир - у сирі, виготовленому в Татарстані. Це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.

За словами голови правління "КонфТС" Дмитра Яніна, перед тестуванням зразки знеособлювали, тобто видаляли з них упакування та маркування. Сири подавали так, щоб у лабораторії не могли ідентифікувати виробника і скоригувати результати на чиюсь користь. "Ми відкидаємо ймовірність будь-якої помилки", - заявив Янін.

Нагадаємо, 10 квітня

спеціалісти Росспоживнагляду прибули в Україну, щоб проінспектувати ще два українські сирзаводи - Пирятинський і "Прометей". 27-28 березня вони перевірили підприємства ТОВ "Гадячсир" і хоча не виявили в гадяцький сирах олії, висловили претензії до технології виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram