ГоловнаЕкономікаБізнес

В Україні можуть з'явитися приватні БТІ

Кабінет Міністрів пропонує демонополізувати сферу технічної інвентаризації нерухомості і дозволити з 2013 року створювати приватні БТІ, видаючи їм відповідні ліцензії.

В Україні можуть з'явитися приватні БТІ
Фото: smolensk2.ru

Відповідний урядовий проект Закону "Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна" №10286-1 зареєстровано у Верховній Раді 10 квітня, пише ZN.ua.

Як сказано в пояснювальній записці, законопроект спрямований "на усунення монополії комунальних підприємств і створення прозорого та конкурентного середовища у сфері технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна".

На думку розробника закону, ухвалення закону "скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно вибирати суб'єкт, який проводитиме технічну інвентаризацію нерухомого майна".

Запропоновано проводити технічну інвентаризацію фізособам-підприємцям, а також юрособам у разі отримання ліцензії і наявності у штаті трьох фахівців, які мають кваліфікаційний сертифікат.

Експерти, які бажають надавати послуги з технічної інвентаризації, муситимуть надати документи про відповідну освіту і пройти атестацію. У підсумку вони отримають сертифікат, який підтвердить їхнє право працювати в цій сфері. При цьому їх можуть позбавити такого сертифіката в разі виявлення порушень.

Процедуру технічної інвентаризації достатньо буде пройти тільки раз (первинна процедура є обов'язковою).

Технічна інвентаризація нерухомості буде обов'язковою лише перед прийняттям в експлуатацію (у тому числі після реконструкції та капітального ремонту), а також перед проведенням держреєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва та в разі держреєстрації припинення права власності на об'єкт нерухомості у зв'язку з його знищенням.

Отже, під час купівлі-продажу нерухомості не доведеться щоразу подавати запит в БТІ - тільки за згодою сторін.

Термін проведення технічної інвентаризації з видачею відповідних документів не повинен перевищувати 30 календарних днів.

Щоб уникнути завищення вартості послуг, установлять економічно обґрунтовані ціни, розраховані центральним органом влади.

Роботи з технічної інвентаризації виконують на замовлення і за обов'язкової участі замовника чи уповноваженої ним особи, в присутності яких проводять обстеження. Результати фіксуватимуть в абрисі з обов'язковим підписанням замовником або уповноваженою ним особою відповідних документів.

Усю інформацію вноситимуть до Державного реєстру прав на нерухоме майно, матеріали технічної інвентаризації є власністю держави.

Нагадаємо,

парламент подовжив повноваження БТІ з реєстрації прав власності до 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram