ГоловнаЕкономікаБізнес

Азербайджан планує подвоїти видобуток газу

Видобуток газу в Азербайджані до 2050 року становитиме 50 млрд кубометрів порівняно з нинішніми 26 млрд.

Азербайджан планує подвоїти видобуток газу
Фото: acus.org

Як повідомляють "Новини-Азербайджан", про це заявив президент Держнафтокомпанії Азербайджану (ДНКАР) Ровнаг Абдуллаєв.

З 2004 року Азербайджан збільшив видобуток газу в 5,2 разу.

Найбільшим родовищем країни є Шах-Деніз, запаси якого оцінюють у 1,2 трлн кубометрів газу і 240 млрд кубометрів газового конденсату. За словами Абдуллаєва, до 2017 року із цього родовища щорічно отримуватимуть 16 млрд кубометрів палива.

Голова ДНКАР назвав й інші

перспективні родовища в Азербайджані. Серед них - "Умід" (200 млрд кубометрів газу), "Бабек" (400 млрд кубометрів), а також родовище "Абшерон" із запасами в 340 млрд кубометрів газу, які розробляє французька компанія Total.

Як зазначає інформаційне агентство APA, в ДНКАР оцінюють запаси азербайджанського газу у 4,5 млрд тонн (в одній тонні близько 1,4 тис. кубометрів газу).

За словами Абдуллаєва, зараз у країні працюють 50 компаній із 20 країн, які видобувають газ із 40 родовищ. Добовий видобуток становить 140 тис. тонн.

Основними імпортерами азербайджанського газу є Туреччина і Грузія, паливо також постачають у Європу. Росія купує в Баку близько 3 млрд кубометрів газу на рік.

Нагадаємо, Україна також зацікавлена в азербайджанському газі. Країна готова вкласти в

будівництво транскаспійського газопроводу, який повинен транспортувати азербайджанський і туркменський газ, до 790 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram