ГоловнаЕкономікаДержава

Податкова розповіла, як відмивають ПДВ

Серед схем незаконного повернення податку на додану вартість у столиці лідирує експорт зерна і металу, скуповування товарів на внутрішньому ринку і "продаж" податкового кредиту.

Податкова розповіла, як відмивають ПДВ
Фото: ymo.su

Як пише "Дело", заступник начальника управління податкової міліції Києва Олег Журбас перелічив схеми відмивання ПДВ, які найчастіше використовують у столиці.

"Найбільш поширеними податкова служба бачить ринки зернових і металобрухту. При цьому експортер заявляє про відшкодування ПДВ, а реально на іншому кінці ланцюга - виробник, селянин. Металобрухт скуповується в пунктах заготівлі від населення. ПДВ до бюджету не надходить", - розповів Журбас.

За його словами, дуже часто великі платники податків переміщують усередині однієї групи санаторії, будинки, формуючи незаконний ПДВ.

"Одна з компаній, яка працювала на ринку обслуговування обленерго, придбала за в десятки завищеною ціною дитячий санаторій на території Херсонської області", - навів приклад Журбас.

Він зазначив, що імпортери товарів також намагаються відмивати ПДВ.

"Провідні імпортери ввозять товар в Україну. Далі товар реалізують за готівку, а документально відбувається оформлення товару на адресу підприємств з ознаками фіктивності. Так імпортери своє негативне значення з ПДВ, яке виникло через сплату ПДВ митним органам, переадресовують тим, кому цей податковий кредит потрібен", - розповів податківець.

Нагадаємо, з початку року

платники податків отримали повернення ПДВ у розмірі 11,4 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram