ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк довів до банкрутства "Хрещатик", щоб поділити його клієнтів, - експерт

Крах великого банку "повісили" на НБУ.

Нацбанк довів до банкрутства "Хрещатик", щоб поділити його клієнтів, - експерт
Фото: Макс Левин

Банкрутство банку "Хрещатик" стало спланованою акцією Нацбанку в інтересах провладних фінансово-промислових груп. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Для мене очевидно, що проблеми "Хрещатика" - це перерозподіл банківської клієнтури на рівні столиці. Тому що саме перед цими проблемами вивели свої рахунки з банку "Хрещатик" київські комунальні підприємства. І це спровокувало таку небезпечну ситуацію. Очевидно, що це не збіг. Це перерозподіл київського банківського ринку", - цитують експерта "Українські новини".

Він уточнив, що кризу в «Хрещатику» спровокував Нацбанк, який спрацював на користь ФПГ. "Нацбанк вкотре не виконує свої функції Центробанку країни, а грає роль виконавця замовлень, що відбувається протягом останніх двох років. На жаль, як мінімум два роки це вже не незалежна інституція, якою повинен бути Центробанк, а інструмент у руках фінансово-промислових груп, які перебувають при владі", - наголосив Андрій Новак.

Експерт додав, що замовників банкрутства "Хрещатика" можна буде побачити після того, як його основні клієнти остаточно розподіляться по інших фінустановах.

Нагадаємо, 5 квітня в банк "Хрещатик" ввели тимчасову адміністрацію. Перед цим банк покинули комунальні підприємства Києва, які були його стратегічними клієнтами. На думку експертів, проблеми "Хрещатика" були спровоковані діями куратора Нацбанку, який працював у банку з лютого 2016 року. За даними Forbes, введенню тимчасової адміністрації передував раптовий вихід з банку комунальних підприємств "Київводоканал", "Київпастранс", "Київський метрополітен" та інших, в результаті чого з "Хрещатика" було виведено близько 400 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram