ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія хоче здобути киргизькі ГЕС

Росія хоче здобути 75% акцій гідроенергетичних компаній, які вона має намір будувати спільно з Киргизстаном у цій країні.

Росія хоче здобути киргизькі ГЕС
Камбар-Атинская ГЭС-2
Фото: www.chaspik.spb.ru

Про це кремлівська делегація заявила в Бішкеку під час переговорів із киргизьким урядом.

2009 року Росія і Киргизстан підписали договір про будівництво ГЕС Камбарота-1 і ЮКОР Норін. Після будівництва ГЕС Камбарота-1 Киргизстан отримає змогу експортувати електроенергію в Афганістан, Пакистан і Китай. Наразі вироблену там електроенергію продають в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан і Росію.

Якщо ж Росія придбає 75% акцій ГЕС, тоді вся експортована електроенергія потрапить до рук Кремля.

Уряд Киргизстану негативно відреагував на вимоги Росії. "Ми повинні наполягати на своїй позиції. Обидві сторони повинні мати тільки по 50% акцій. Це забезпечить нашу енергетичну незалежність. У майбутньому водні запаси перетворяться на велику політику. Якщо ж Росія буде володіти 75% акцій, то контроль повністю перейде в руки Москви", - сказав депутат киргизького парламенту Курманбек Дійканбаєв.

За словами колишнього міністра закордонних справ Киргизстану Алікбека Жекшенкулова, Росія, врешті-решт, муситиме зважити на вимоги киргизької сторони.

"На мою думку, Москва хоче прибрати до рук енергетичні запаси Центральної Азії. Саме тому після президентської присяги Путіна Кремль особливу увагу приділить Середній Азії", - сказав він.

За словами колишнього міністра, Москва добре розуміє, що якщо не виконає вимог з приводу гідроенергетичних проектів у Киргизії, прописаних у договорі, то її місце швидко займуть Китай, Туреччина чи Казахстан.

Нагадає, перед цим Киргизстан схвалив монополію "Газпрому" на постачання нафти в країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram