ГоловнаКультура

Позбавлення українського кіно фінансування призведе до повного знищення індустрії, - звернення

Представники кіноіндустрії також написали звернення до прем'єр-міністра через скорочення бюджету на культуру.

Представники української кіноіндустрії написали звернення прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, в якому закликали не скорочувати фінансування українського кіно.

У зверненні підкреслюється, що надходження до бюджету від суміжних індустрій - готельної, транспортної, сервісної та туристичної - за три місяці нормального функціонування кіноіндустрії становлять 750 млн грн. Така ж сума закладена в держбюджеті на підтримку українського кіно в 2020 році.

"Недофінансування однієї галузі промисловості потягне за собою недофінансування інших, і як наслідок, недозбір податків у державну казну", - йдеться в зверненні. У листі наголошується, що навіть 750 млн грн, закладених в бюджеті, недостатньо для повноцінного фінансування потреб українського кіно в цьому році.

"Через виробничу специфіку заблоковане фінансування призведе до припинення кіновиробництва мінімум на 3-4 роки, що, в свою чергу, спровокує декваліфікацію і втрату кадрів через еміграцію", - пишуть кінематографісти.

Лист підписали професійні об'єднання, Українська кіноакадемія й інші організації в сфері кіно.

Нагадаємо, раніше зі зверненням на адресу уряду через плановане скорочення бюджетних коштів на культуру виступили керівники п'яти українських інституцій у сфері культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram