ГоловнаКультура

Прохасько і "ДахаБраха" стали лауреатами Шевченківської премії

Комітет премії визначив переможців 2020 року.

Комітет Шевченківської премії визначив лауреатів 2020 року.

Про це пише "Суспільне".

У номінації "Література" переможцями стали Маріанна Кіяновська з книгою поезій "Бабин Яр. Голосами" і Тарас Прохасько зі збірником есе "Так, але...".

Фото: vgolos.com.ua

Фото: Марічка Паплаускайте

У номінації "Публіцистика, журналістика" перемогла військова кореспондентка Євгенія Подобна з книгою "Дівчата зрізають коси" про жінок-учасниць російсько-української війни у 2014-2018 роках.

У номінації "Музичне мистецтво" переміг гурт "ДахаБраха" (Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом "Шлях".

Фото: Сергій Нужненко

За "Візуальне мистецтво" відзначили Олександра Глядєлова з проєктом "Карусель".

У номінації "Театральне мистецтво" перемогла опера-реквієм "Йов", створена 2015 року Владом Троїцьким, Романом Григорівим і Іллею Разумейком.

Виконання опери на Гогольфесті
Фото: Facebook / Гогольфест / repor.to
Виконання опери на Гогольфесті

Переможця в номінації "Кіномистецтво" цього року не буде, оскільки номінанти - фільм "Какофонія Донбасу" Ігоря Мінаєва і документальна стрічка "Будинок "Слово" Тараса Томенка - не відповідають за масштабом суті премії.

Розмір Шевченківської премії 2020 року склав 192 тисячі гривень. Присуджує її президент України на підставі рекомендацій комітету премії. Нещодавно президент оновив склад комітету, куди тепер входять 18 діячів культури і мистецтва. Його головою став журналіст і письменник Юрій Макаров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram