ГоловнаКультура

На Берлінському кінофестивалі відбулася прем'єра фільму Олега Сенцова і Ахтема Сеітаблаєва "Номери"

Фільм показали в рамках позаконкурсної програми.

На 70-му Берлінському кінофестивалі 18 і 21 лютого відбулася прем'єра фільму "Номери" Олега Сенцова і Ахтема Сеітаблаєва.

Про це повідомляє пресслужба фільму.

"Номери" показали в рамках позаконкурсної програми фестивалю Berlinale Special.

18 лютого на показі фільм представили Олег Сенцов і Ахтем Сеітаблаєв, а також члени знімальної групи.

Фото: 435 Films

"Номери" - повнометражний художній фільм, створений за однойменною п'єсою Олега Сенцова. "Це розповідь про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи і отримати свободу. У світі Номерів усе підпорядковується суворій системі і верховному правителю - Нулю. Десять героїв уже звикли бігти по колу і робити все відповідно до книги Правил. У них немає можливості вибирати, як жити і кого любити. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Це руйнує спокій пасивної влади. Раптово непохитна віра Номерів розколюється на шматки. Вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримуючи імена, і створити новий світ, де будуть панувати їхні закони", - йдеться в описі фільму.

"Це універсальна історія, і за 10 років вона не втратила своєї актуальності. Це не історія Росії, це історія будь-якого суспільства. Усі революції схожі одна на одну", - зазначає Олег Сенцов.

"Я дуже хотів, мріяв про те, щоб ми з Олегом разом могли представити цей фільм на Берлінському кінофестивалі. І це сталося. Це важливе кіно, яке поєднує багато жанрів: гротеск, психологічну драму, антиутопію, мелодраму, лірику. Я називаю цю суміш своєрідним "Ноєвим ковчегом". Нічого нового ми світу не розкажемо, це історія про вибір, зраду, боягузтво, але це той момент, коли ти розумієш, що не показати цього ти не можеш", - коментує Ахтем Сеітаблаєв.

"Номери" зняли, поки Олег Сенцов був у російській в'язниці - він відправляв режисерські зауваження, а Ахтем Сеітаблаєв керував зйомками в Україні.

Міжнародний постер до фільму "Номери"
Міжнародний постер до фільму "Номери"

В Україні прем'єра "Номерів" намічена на осінь 2020 року.

Фільм знято в ко-продукції України, Польщі, Чехії та Франції.

На 70-му Берлінському кінофестивалі, який відкрився 20 лютого, покажуть кілька українських картин: документальна картина "Земля блакитна, як апельсин" Ірини Цілик бере участь у конкурсній програмі Generation, а фільм Антона Відокля Citizens of the Cosmos, створений в українській ко-продукції, покажуть у програмі Форум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram