ГоловнаКультура

Косівську кераміку внесли до списку ЮНЕСКО

Ексміністр культури вірить, що в наступну номінацію потрапить кримськотатарський "Орнек".

Кераміку з прикарпатського міста Косова Івано-Франківської області внесли до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Про це повідомив ексміністр культури Євген Нищук у своєму фейсбуці.

Приклад розпису косівської кераміки
Фото: Євген НищукФБ
Приклад розпису косівської кераміки

Відповідне рішення було прийнято в Боготі на 14-й сесії Міжурядового комітету з питань нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

"Чудові новини ввечері з Боготи (Колумбія)! Щойно Косівську мальовану кераміку внесено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства!" - зазначив Нищук.

Він також додав, що вірить у те, що в наступну номінацію списку ЮНЕСКО може потрапити кримськотатарський "Орнек".

Ексміністр також подякував майстру косівської кераміки і голові благодійної організації "БФ Автентичність Гуцульщини" Марії Гринюк за участь у засіданні ЮНЕСКО і за роботу в підготовці номінації.

Унікальну кераміку створюють не тільки в місті Косів, а й у селищі Кути і в селі Пістинь на Прикарпатті.

Нагадаємо, 31 жовтня Одеса увійшла в Мережу творчих міст світу ЮНЕСКО. Мережа налічує 246 міст, "в основі розвитку яких лежить творчість: музика, декоративно-прикладне і народне мистецтво, дизайн, кінематографія, література медіамистецтво або гастрономія". Профіль Одеси в цій мережі - література.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram