ГоловнаКультура

Кіноспільнота закликала Гончарука терміново втрутитися в процес призначення глави Держкіно

Серед вимог - звільнення "політично заангажованого пана Корнієнка".

Кіноспільнота закликала Гончарука терміново втрутитися в процес призначення глави Держкіно
Фото: kmu.gov.ua

Українська кіноспівтовариство опублікувало відкритий лист до прем'єр-міністра Олексія Гончарука з проханням терміново втрутитися в ситуацію з призначенням голови Держкіно.

"Шановний пане прем'єр-міністре, процедура призначення голови Держкіно потребує вашої, на жаль, негайної уваги. Уже впродовж трьох місяців робота Держкіно зупинена, тому що попередній голова - пан Іллєнко - пішов у відставку, а конкурс на призначення нового голови зірвався через порушення закону", - йдеться у відкритому листі.

Кіноспільнота підкреслила, що ситуація з призначенням голови Держкіно набула розголосу в Україні та за її межами і відновити довіру до цього конкурсу в рамках наявної нормативної бази неможливо. Крім того, представники кіноіндустрії запропонували декілька варіантів виходу з цієї ситуації за участю прем'єра:

- звільнити з Комісії з питань вищого корпусу державної служби Олександра Корнієнка;

- Кабмін має всі повноваження прийняти рішення про повторне проведення співбесіди Юлії Сінькевич або оперативно змінити порядок проведення конкурсу на посади держслужби;

- або ж ввести право Комісії з питань вищого корпусу держслужби провести співбесіду повторно, за скаргою одного з кандидатів.

"Обидва варіанти передбачають необхідність скасування повторно оголошеного конкурсу на голову Держкіно, а також звільнення з комісії політично заангажованого пана Корнієнка", - сказано в повідомленні кіноспівтовариства.

У самому листі представники кіноіндустрії максимально коротко описали фактичні обставини ситуації, а також зробили їх юридичну кваліфікацію.

Лист підписали керівники та представники Української кіноакадемії, Асоціації української кіноіндустрії, Асоціації "Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське", громадської організації творчого об'єднання "Вавилон 13", громадської організації "Сучасне українське кіно", а також адвокатського об'єднання Axon Partners.

Нагадаємо, Кабмін перезапустив конкурс на посаду голови Держкіно. Раніше був перший конкурс, але комісія відхилила всіх кандидатів, у тому числі і Юлію Сінькевич (генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю).

Ексголова Держкіно Пилип Іллєнко назвав весь процес обрання нового керівника агентства абсурдом.

Представники української кіноіндустрії просили визнати Сінькевич переможницею конкурсу, але в Кабміні відмовилися прислухатися до їхньої думки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram