ГоловнаКультура

Процес обрання нового керівника Держкіно доведено до абсурду, - Іллєнко

Ексглава Держкіно Пилип Іллєнко вважає, що Юлію Сінькевич "зрізали" ідіотськими питаннями.

Процес обрання нового керівника Держкіно доведено до абсурду, - Іллєнко
Голова Держкіно Пилип Іллєнко
Фото: Макс Требухов

Проведений конкурс на посаду глави Держкіно, в якому єдина претендентка на цей пост Юлія Сінькевич (генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю) вибула з конкурсу – доведено до абсурду. Про це заявив ексглава Держкіно Пилип Іллєнко агентству "Укрінформ".

За його словами, тримісячна невизначеність з призначенням глави Держкіно, скасування результатів конкурсів - і на керівника агентства, і на державну підтримку проєктів - тримають у підвішеному стані всю українську кіноіндустрію.

Він зазначив, що за цю ситуацію відповідальна влада, яка вже не нова, і ніхто, крім неї.

"Процес обрання нового керівника Держкіно доведено до абсурду - нам продемонстрували майстер-клас на співбесіді Нацагентства з питань держслужби з Юлією Сінькевич. Не знаю, як буде розвиватися ситуація, але якщо буде новий конкурс, я взагалі не уявляю, хто після цього з серйозних людей погодиться брати участь в ньому. Коли реально компетентному претенденту, професіоналізм якого доведено багаторічною роботою і підтримкою індустрії, ставляться, вибачте, ідіотські питання - непрофесійні. ... І після цього їй кажуть, що вона не пройшла якусь кваліфікацію", - обурився Іллєнко.

Крім того, він висловив сумнів у компетентності комісії Нацагентства з питань держслужби.

На сьогодні процеси, які були в українському кіно, перервані, і більшість кінематографістів і продюсерів не знають, чого далі чекати від держави.

За його словами, що звільнити всіх легко, але той, хто звільнив, повинен взяти відповідальність за ситуацію на себе.

"А період невизначеності триває вже більш як три місяці, і немає розуміння того, що буде далі, немає. Це реально загрожує колапсом українського кіно і недовірою до державних інституцій. На жаль, у нас при кожній зміні влади держава радикально змінює своє ставлення до кіно", - обурився Іллєнко.

Нагадаємо, сьогодні, 22 листопада представники української кіноіндустрії написали відкритого листа президенту, прем'єр-міністру і міністру культури на підтримку Юлії Сінькевич. Звернення має вже більш як 200 підписів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram