ГоловнаКультура

На Шевченківську премію вкотре висунули псевдовченого Валерія Бебика

Бебик просуває теорію, що українська цивілізація сформувала європейську цивілізацію.

На Шевченківську премію вкотре висунули псевдовченого Валерія Бебика
Валерий Бебик
Фото: pravda-ua.io.ua

На здобуття Шевченківської премії 2020 року знову висунули псевдовченого Валерія Бебика, який просуває теорію про те, що українці - основа європейської цивілізації. Про це свідчить сайт премії.

Цього разу Бебик також претендує на премію в номінації "Кіномистецтво" за цикл документальних фільмів "Українська нація: історія, ідея, характер, мрія" телевізійного проєкту "Цивілізація INCOGNITA".

Усього в категорії четверо претендентів: творці мінісеріалу "Чорнобиль", Валерик Степанян (за документальний фільм про Олеся Гончара) і Тарас Томенко за документальний фільм про будинок "Слово".

"Зазначені фільми є науково-документальним твором кіномистецтва, які синтезують погляди філософів, істориків, політологів, соціологів, психологів і педагогів на зародження української нації, української національної ідеї, національного характеру, національної мрії, які лежать в основі формування і розвитку Української цивілізації", - зазначено на сайті премії.

Цього разу Бебика висунула ГО "Співдружність працівників інформаційних видань України".

Загалом на сайті Шевченківської премії оприлюднено прізвища номінантів у шести категоріях, усього подано 58 робіт.

У категорії "Література" висунули Володимира Шкурупія, Наталію Пасічник, Світлану Короненко-Слабошпицьку й інших.

У категорії "Публіцистика, журналістика" - Володимир Корнійчук (за книгу про Марію Заньковецьку), Василь Ткаченко, Олександр Бондаренко та ін.

У номінації "Музичне мистецтво" - композитор Леонід Грабовський, виконавець Фемій Мустафаєв разом з композитором Анжелою Ярмолюк.

У номінації "Візуальне мистецтво" - Іван Бондар, Ніна Гончарук, Микола Прокопенко та ін.

У категорії "Театральне мистецтво" висунули Тетяну Андрєєву, Сергія Маслобойщикова, Влада Троїцького, Олега Мосійчука та інших.

Нагадаємо, Бебик - доктор політичних наук, професор, який просуває теорії про те, що українська цивілізація сформувала європейську цивілізацію в 6-8 тис. до н.е., а також про те, що Ісус Христос був жерцем храму Бога Птаха при царі Менесі.

Свого часу Бебик був членом Громадської гуманітарної ради при експрезиденті Вікторі Януковичу, з 2015-го по 2017 роки очолював Громадську раду при Міністерстві інформаційної політики.

Теорії, підтримувані Бебиком у його передачах, наукове співтовариство вважає псевдонаукою. "Фантастичні розповіді Бебика - по суті, профанація науки, вони дискредитують не тільки державне радіо (де Бебик виходив ефір і розповідав про свої теорії, - ред.), але і всю країну", - йдеться у відкритому листі журналу "Археологія" до масмедіа.

У 2014 році Союз археологів України написав лист з приводу висунення Бебика на Шевченківську премію в 2013-му і 2014 роках, в якому вчені закликали членів парламентського комітету з питань культури, Держкомтелерадіо та громадськість не транслювати псевдонаукові теорії Бебика, щоб не дискредитувати науку і країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram