ГоловнаКультура

Гаазький суд відхилив клопотання України про відвід судді у справі про "скіфське золото"

Суд не побачив упередженості в діях судді.

Гаазький суд відхилив клопотання України про відвід судді у справі про "скіфське золото"
Фото: EPA/UPG

Апеляційний суд у Гаазі відмовив Україні у відводі судді у справі про скіфське золото, оскільки для цього немає підстав.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресслужбу суду.

"На підставі поданих документів і розгляду справи на слуханні суд вважає, що немає жодних обставин, які переконливо свідчили б про наявність упередженості", - йдеться в рішенні суду.

У вересні 2019 року Міністерство юстиції України заявило, що у зв'язку з низкою обставин суддя Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу, може бути упередженим. Цей суддя протягом декількох років представляв інтереси російської компанії "Промнефтьстрой" у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС". Крім того, суддя співпрацював з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв.

Нагадаємо, 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Виставка проходила у 2014 році і завершилася після окупації Криму Росією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, і Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки.

Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до окупації його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки були взяті.

У серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама. Рішення у справі очікується у 2020 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram