ГоловнаКультура

Ольга Токарчук і Петер Гандке отримали Нобелівські премії з літератури

Цього року комітет вручив премії за два роки.

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премій з літератури за 2018-й і 2019-й роки.

За 2018 рік Нобелівську премію отримала польська письменниця і есеїстка Ольга Токарчук.

Цього року англійський переклад її книги "Веди свій плуг по кістках мерців" потрапив у лонг-лист міжнародної Букерівської премії (в українському перекладі книга вийшла в 2011 році, перекладачка - Божена Антоняк). У 2018 році отримала цю ж премію за книгу "Бігуни".

Токарчук народилася у сім'ї вихідців з України, зараз мешкає у Вроцлаві. В українському перекладі виходили її книги "Бігуни" (2011, переклад Остапа Сливинського), "Останні історії" (2007, переклад - Ярина Сенчишин) та інші.

Ольга Токарчук
Фото: EPA/UPG
Ольга Токарчук

Премію за 2019-й присудили австрійському письменнику і драматургу Петеру Гандке. Співавтор сценарію до фільму Віма Вендерса "Небо над Берліном". Популярність Гандке отримав у 60-70-роках з п'єсою "Образа публіки" і твором "Страх воротаря перед одинадцятиметровим".

Петер Гандке
Фото: EPA/UPG
Петер Гандке

Нагадаємо, торік Нобелівську премію з літератури не вручали через скандал, пов'язаний із сексуальними домаганнями.

5 березня Нобелівський фонд, який виконує заповіт Альфреда Нобеля, оголосив, що Шведська академія, щоб "відновити втрачену довіру", нагородить лауреатів 2018 року цього року.

Окрім того, у процедуру вручення премії за літературу внесли зміни й призначили п'ять незалежних членів, які допомагатимуть Шведській академії визначати лауреатів у майбутньому.

Як вибирають переможця, досі залишається у секреті - відомо тільки, що у лютому Академія розглядає близько 200 номінантів, у травні складає шорт-лист і протягом літа вивчає фінальний список з п'яти авторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram