ГоловнаКультура

Українські кінематографісти вимагають від Зеленського "не починати ручне управління галуззю"

Також вони закликають оголосити конкурс на посаду голови Держкіно.

Українські кінематографісти вимагають від Зеленського "не починати ручне управління галуззю"
Фото: Макс Требухов

Українські режисери, продюсери, кінокритики, оператори й інші професіонали у сфері кіно написали відкритого листа президенту Володимирові Зеленському та міністру культури, молоді і спорту Володимирові Бородянському.

У листі вони пояснюють, чому ідея голови парламентської комітету з гуманітарної політики Олександра Ткаченка про скасування результатів 11-го конкурсу кінопроєктів призведе до репутаційних втрат для кіноіндустрії.

"Зміни, які відбуваються в Україні після виборів президента і Верховної Ради, стосуються і кіногалузі. Крім позитивних, є і ті, які викликають занепокоєння. Зокрема, заява голови комітету Ради з гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка про необхідність скасування результатів останнього конкурсу кінопроектів (11-й пітчинг). Такі дії підривають не тільки стійкість розвитку української кіногалузі, а й репутацію України як надійного партнера на міжнародній арені", - йдеться в листі.

Зазначають, що перегляд результатів 11-го конкурсного відбору буде означати фінансові та репутаційні втрати не тільки для компаній-виробників, а й для держави Україна.

Крім того, кінематографісти вимагають оголосити конкурс на посаду голови Держагентства з питань кіно.

Нагадаємо, раніше міністр культури, молоді і спорту Бородянський заявив, що має намір ввести рейтинг режисерів і продюсерів, які надалі зможуть претендувати на державну фінансову підтримку. Він також зазначив, що особисто не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але порекомендував Раді державної підтримки кінематографії переглянути його результати.

На питання про долю 12-го пітчингу Бородянський відповів, що наразі невідомо, чи відбудеться він узагалі, оскільки на це поки що немає коштів.

У серпні Пилип Іллєнко, який очолював Держкіно з 2014 року, звільнився за власним бажанням. Він заявив, що прийняв це рішення ще до виборів, оскільки "виконав усе, заради чого зайняв цю посаду п'ять років тому". Докладно про це читайте в інтерв'ю з Іллєнком: "Ти можеш вважати себе ким завгодно, хоч Бетменом, але ти все одно політик".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram