ГоловнаКультура

Голлівудським актрисам платять на $1 мільйон менше, ніж акторам

Розрив зарплат чоловікам і жінкам у Голлівуді практично не змінився з 1980 року.

Голлівудським актрисам платять на $1 мільйон менше, ніж акторам
Патрисия Аркетт
Фото: The Guardian

У середньому, голлівудським актрисам платять на $1 мільйон менше, ніж акторам. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на групу економістів, які провели дослідження зарплат в Голлівуді.

Згідно з цими результатами, актори за одну роль отримують на $1,1 мільйона більше, ніж актриси з тим самим досвідом роботи.

Проаналізувавши зарплати 246 акторів і актрис, які знялися в 1343 фільмах в проміжку між 1980 і 2015 роками, дослідники відзначили, що розрив зарплат за ці роки практично не змінився. За їхніми словами, вчені були готові до розриву в оплаті праці, але вони не очікували, що це торкнеться і зірок світового рівня.

Дослідники також виявили, що різниця зарплат акторів може ще варіюватися залежно від жанру фільму. Наприклад, особливо високий розрив виявлений в блокбастерах: актори заробляють на $1,8 мільйона більше від своїх колег жіночої статі. Крім того, різниця зарплат збільшується з віком: молодим акторам платять в середньому на $1 мільйон більше, ніж актрисам, однак актори, яким за 50, отримують вже на $4 мільйони більше.

"Якщо розрив у зарплатах неможливо пояснити якістю акторської гри або популярністю, тоді він, безумовно, може бути пов'язаний із сексизмом", - зазначили дослідники.

Багато актрис періодично привертають увагу до проблеми різниці зарплат. Наприклад, під час отримання "Оскара" в 2015 році Патрісія Аркетт закликала до рівноправності в гонорарах; в 2017 році Наталі Портман розповіла про те, що гонорар її колеги Ештона Кутчера за фільм "Більше ніж секс" виявився утричі вищим, ніж сума, яку заплатили їй. За інформацією Forbes, найбільш високооплачуваною актрисою в 2019 році стала Скарлетт Йоганссон - вона заробила $56 мільйонів. При тому, що найбільш високооплачуваний актор Дуейн Джонсон заробив $89,4 мільйона.

Нагадаємо, наприкінці травня цього року у Мінсоцполітики озвучили різницю в зарплатах чоловіків і жінок, вона становить 25%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram