ГоловнаКультура

Бородянський має намір запровадити рейтинг режисерів і продюсерів для подальших пітчингів

Міністр культури не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно.

Бородянський має намір запровадити рейтинг режисерів і продюсерів для подальших пітчингів
Фото: Макс Левин

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що має намір запровадити рейтинг режисерів і продюсерів, які надалі зможуть претендувати на державну фінансову підтримку. Про це міністр сказав на пресконференції під час відкриття міжнародного медіафоруму, передає Детектор медіа.

Він також зазначив, що особисто не може скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, проте порекомендував Раді з питань державної підтримки кінематографії переглянути результати пітчингу.

"Міністр не може зупиняти або скасовувати конкурс, але повинен вказати Раді з питань державної підтримки кінематографії, що вона вийшла за рамки своїх повноважень. На мій погляд, Держкіно вийшло за рамки своїх повноважень, коли затвердило переможців, фінансування яких сягає 1,7 млрд грн. І це тільки ігрові фільми, без документальних, анімації та серіалів. Цей конкурс закрив можливість іншим фільмам отримати фінансування. Такі дії Ради є незаконними, але ніяких санкцій не передбачено", - заявив Бородянський.

Міністр бачить два варіанти вирішення цієї ситуації. Перший - збільшити необхідну для перемоги мінімальну кількість балів, яку встановили проєктам-учасникам пітчингу члени експертних комісій, а також затвердити новий список переможців. Другий - оцінювати комерційне кіно за такими показниками, як успішність продюсера і режисера. Бородянський додав, що Рада з держпідтримки кінематографії зараз вирішує, яким чином вирішити ситуацію.

Він також зазначив, що рейтинг режисерів і продюсерів обов'язково буде введено для подальших пітчингів.

"Хочемо зробити дати пітчингів відомими на два роки вперед. Вони будуть прив'язані до затвердження державного бюджету та виділення коштів", - додав Володимир Бородянський.

На запитання про долю 12-го пітчингу міністр відповів, що наразі невідомо, чи відбудеться він узагалі, оскільки на це поки що немає коштів.

Нагадаємо, на початку вересня ексголова Держкіно Пилип Іллєнко та нардеп від "Європейської солідарності" Микола Княжицький розкритикували новий законопроєкт, поданий депутатами від "Слуги народу", який передбачає кеш рібейт за зйомки кіно на території України тільки іноземним компаніям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram