ГоловнаКультура

Польща чекає від України нового підходу у вирішенні питань історичної спадщини

Заборона на польські пошуково-ексгумаційні роботи в Україні з самого початку обтяжувала польсько-українські відносини.

Польща чекає від України нового підходу у вирішенні питань історичної спадщини
Марцин Пшидач
Фото: news.liga.

Міністерство закордонних справ Польщі вважає, що прихід нового українського уряду може означати і новий підхід до питань історичної спадщини і двосторонніх українсько-польських відносин. Про це сказав заступник міністра закордонних справ Польщі зі східних питань Марцин Пшидач у коментарі "Укрінформу".

"Нова влада завжди означає потенціал нової відкритості. В Україні зараз повністю нові політики, і це природним чином дає шанс на новий підхід у багатьох питаннях, у тому числі і в складних історичних питаннях, які за останні п'ять років значно впливали або обтяжували польсько-українські відносини", - зазначив Пшидач.

Заступник голови польського МЗС висловив жаль з приводу того, що "попередня влада, незважаючи на публічні заяви про скасування мораторію на ексгумацію останків поляків на території України, які стали жертвами різних злочинів і конфліктів, не зробила нічого для вирішення цього питання, і це впливало на довіру до неї".

Політик також підкреслив, що заборона на пошуково-ексгумаційні роботи в Україні з боку Польщі сильно обтяжувала польсько-українські відносини з самого початку. "Питання згоди на пошук останків своїх родичів не повинно бути предметом політичної дискусії, оскільки це висловлює наш моральний обов'язок", - додав він.

Нагадаємо, 31 серпня президент Володимир Зеленський оголосив про готовність зняти мораторій на пошукові та ексгумаційні роботи польських істориків в Україні і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення.

У 2017 році Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні в зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, в тому числі демонтажем українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем.

У грудні 2017 року президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою з цього приводу. На них було досягнуто домовленості про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram