ГоловнаКультура

У Довженко-центрі відкриється Музей кіно 12 вересня

Першу експозицію буде присвячено діяльності ВУФКУ.

12 вересня, в День українського кіно, в Довженко-центрі відкриється Музей кіно. Першою експозицією музею стане мультимедійна виставка про українську кінореволюцію 1920-х "ВУФКУ. Lost & Found". Про це повідомляє пресслужба Довженко-центру.

Експозиція буде розташована у відновлених приміщеннях Довженко-центру площею 1500 кв.м на першому та п'ятому поверхах. На виставці буде представлено експонати з провідних українських музеїв і предмети з колекції Довженко-центру: рідкісні кадри фільмів, кінохроніки і анімації, унікальні архівні документи і фотографії.

Оскільки багато творів втрачено, а деякі збереглися лише частково, куратори виставки запропонували сучасним художникам переосмислити втрачені шедеври. Проєкт поєднав тодішню і сучасну літературу, музику, дизайн і візуальні мистецтва. До створення експозиції долучилися відомі сучасні автори і авторки: Алла Загайкевич, Георгій Потопальський, Олександр Бурлака, Анатолій Бєлов і група Sensorama, Микола Рідний, Ірина Стасюк, Олексій Нікітін, Олександр Ірванець, Антон Санченко, Тетяна Малярчук, Наталка Сняданко, Ірина Цілик.

Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ) - державна організація, яка в 1920-х сформувала успішну українську кіноіндустрію.

ВУФКУ об'єднало кіностудії Одеси, Ялти і Києва, розвинуло виробництво, дистрибуцію, рекламу і освіту у сфері кіно. Завдяки організації українське кіно вийшло тоді на міжнародний ринок.

Виставка є результатом масштабного дослідження команди Довженко-центру, яке стартувало 2012 року.

Кураторська група: Станіслав Мензелевський, Анна Онуфрієнко, Олександр Телюк.

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, Національний центр Олександра Довженка видав Антологію української кінокритики 1920-х.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram