ГоловнаКультура

Одеський худмузей відкриє власну реставраційну майстерню

Половину бюджету було зібрано через міську краудфандингову платформу.

Одеський худмузей відкриє власну реставраційну майстерню
Одесский художественный музей
Фото: gorodok.od.ua

Одеський художній музей 21 серпня відкриє власну реставраційну майстерню, половину бюджету для якої було зібрано через краудфандингову платформу. Про це повідомляє "Думська". 

"У музеї був свій реставраційний відділ до початку 1990-х. На жаль, реставратор звідти звільнився - все через низьку і несвоєчасну оплату праці. Нещодавно ми дізналися, що в Одесу переїжджає Галина Шувалова, провідний реставратор графіки в країні. Ми зрозуміли, що просто зобов'язані умовити її працювати в нашому музеї і обладнати для неї майстерню", - розповіла виданню заступниця директора музею Олександра Ковальчук.

Відзначають, що держава може реставрувати тільки шість полотен на рік, а у фондах ОХМ зберігається понад тисяча полотен, які потребують термінової реставрації. Збір коштів на реставраційну майстерню почався з лютого цього року.

Приміщення для майстерні виділили в адміністративному корпусі. За рахунок фонду "Маніфест миру" там полагодили опалення, встановили бойлер і сигналізацію. На обладнання було необхідно 130 тис. 228 гривень.

78 тисяч із цієї суми музей отримав з обласного бюджету - їх витратили на купівлю спеціального холодильника і витяжної шафи. Ще 74 тисячі зібрали городяни на краудфандинговій платформі "Моє місто". На ці кошти закупили меблі та техніку для роботи реставратора.

Відзначають, що минулого року завдяки приватним пожертвам ОХМ відреставрував три роботи: "Гуцульську пару" Тетяни Яблонської, "М'ясо" Бориса Яковлєва і раму для картини Айвазовського "Купання овець".

Нагадаємо, з березня 2018 року Одеський художній музей очолює український художник і культурний діяч Олександр Ройтбурд.

Однак депутати з Опоблоку вже декілька разів пропонували звільнити Ройтбурда через те, він не пустив депутатську комісію оглянути запасники і не відповідає на депутатські запити. Крім того, їх обурив виступ групи "Хаммерман знищує віруси" в залі музею.

Активісти і працівники музею стоять на захисті Ройтбурда, оскільки за рік його роботи на цій посаді музей почав стрімкіше розвиватися і збільшувати прибуток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram