ГоловнаКультура

У Києві завершилися зйомки фільму-концерту "Розділові Наживо" за участю Сергія Жадана

Прем'єра фільму відбудеться восени цього року.

У Мистецькому Арсеналі завершилися зйомки фільму-концерту "Розділові Наживо", режисером якого виступив Вадим Ільков.

Як повідомляють ініціатори проєкту, в основі фільму лежить відомий мультидисциплінарний проєкт "роздІловІ" Сергія Жадана, Ольги Михайлюк, Олексія Ворсоби (Білорусь), Томека Сікори (Польща) та Сергія Пилявця.

Над фільмом працювали 11 операторів і режисер Вадим Ільков ("Тато – мамин брат", "Вальс Алчевськ").

"„роздІловІ“ - особливий проєкт. У ньому написані літери починають звучати, музика стає атмосферним явищем, а вірші загоряються фактурами і запахами. Ми хочемо розповісти історію про те, як цей твір створюється. Розповісти за допомогою кінематографа цікаво і захоплююче", - розповідає Ільків.

Прем'єра фільму "Розділові Наживо" планується на осінь 2019 року. Учасники проєкту відзначають, що після прем'єри в такому складі виступів "роздІловіх" в Україні більше не буде.

"Пошук, зміни, трансформація закладені в саму основу «роздІлових». Постійно з'являлися і зникали нові мелодії, образи і вірші. Зараз ми відчули, що настав час поставити проєкт на паузу. Дивним чином це збіглося з пропозицією Вадима Ількова зняти кіноконцерт, - розповідає Ольга Михайлюк, авторка проєкту. - Тож надалі ця версія «роздІлових» буде існувати саме в кіноформаті. Що стосується нас, наразі неможливо сказати, наскільки пауза затягнеться. Ймовірно, назавжди. Не менш імовірно, що з'являться нові учасники, виникнуть нові - текстові, музичні, візуальні - композиції, будуть і інші прояви. Може, саме фільм вплине на це".

Для запису фільму учасники підготували особливу версію поєднання музичних, текстових і візуальних елементів загальної композиції.

У фільмі-концерті "Розділові Наживо" прозвучать уже знайомі за виступами «роздІловіх» твори Сергія Жадана.

"Для мене "роздІловІ" - це півтори години входження в медитативний стан. Проказування певних текстів, текстів суто літературних, а не дидактичних. Залежно від того, в якому настрої перебуває глядач, кожен із цього може виокремити якісь свої смисли, меседжі і стани. Це не проєкт про те, як когось чомусь навчити. Але якщо і навчити, то, напевно, уважності. Трохи уважності і трохи делікатності стосовно інших людей", - розповідає він. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram