ГоловнаКультура

Балтиморський художній музей присвятить рік виставкам жінок-художниць

Торік музей продав сім робіт білих чоловіків на користь придбання творів мистецтв, створених жінками і людьми з кольоровою шкірою.

Балтиморський художній музей присвятить рік виставкам жінок-художниць
Балтиморский художественный музей
Фото: wikipedia

Балтиморський художній музей оголосив рік виставок, присвячених жінкам-художницям, протестуючи проти гендерної нерівності. Про це повідомляє The Аrt Newspaper.

Музей також спеціально переобладнав деякі зали, щоб підкреслити роль жінок в історії мистецтва.

Проект отримав назву Vision 2020. Рік жінок-художниць почнеться з виставки «Їхні творчі сили: американські жінки-модерністки», де будуть представлені роботи Джорджії О'Кіф, Марії Мартінес, Грейс Хартіган і інших художниць, які працювали в напрямках від кубізму до абстрактного експресіонізму.

Також буде представлено дослідження соціально-політичних відеоробіт Кендіс Брайтц, ретроспектива Джоан Мітчелл, виставку прикрашених бісером робіт жінок Лакоти 19 століття і африканське шоу Matrilineage, яке документує роль материнської влади в африканському мистецтві в 19 - у середині 20 століття.

Проект Vision 2020 є частиною широкої тенденції у світі мистецтва «гри навздогін» після століть гноблення, маргіналізації або ігнорування жінок-художниць.

«Мета цих зусиль полягає в тому, щоб збалансувати ваги і визнати, що внесок жінок досі не отримав наукової експертизи, діалогу і суспільного визнання, якого вартий», - зазначив директор музею Крістофер Бедфорд.

Відзначають, що торік музей привернув до себе увагу і наразився на критику, коли продав зі своєї колекції сім робіт художників-чоловіків, щоб придбати більше творів жінок і людей з кольоровою шкірою.

Нагадаємо, в березні 2019 року в Києві вперше пройшла церемонія нагородження премії "Жінки в мистецтві". Вручення премії відбулося в рамках річниці роботи в Україні руху "HeForShe", що виступає за гендерну рівність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram