ГоловнаКультура

У Львові знищили мозаїку на території колишнього заводу "Кінескоп"

Також на цій території вирубали дерева.

На території колишнього заводу "Кінескоп" знищили мозаїку і вирубали дерева, що росли поблизу. Про це заявила спільнота Ukrainian Modernism на фейсбуці.

Фото: Ukrainian Modernism

Зазначають, що 5 червня 2019 року виконавчий комітет Львівської міської ради дав дозвіл на будівництво на території заводу офісних будівель. 1 серпня з'явилося повідомлення, що мозаїку знищено.

Фото: Ukrainian Modernism

Мистецтвознавці кажуть, що автор мозаїки - заслужений художник України, лауреат національної премії імені Т. Г. Шевченка, народний художник України Володимир Патик.

«Потрібно зупинити це свавілля і знущання над культурною спадщиною, якого і так уже досить! Необхідно терміново провести облік усіх мозаїк українських художників і взяти їх під контроль», - наголошено в повідомленні спільноти.

Фото: Ukrainian Modernism

Нагадаємо, знищення мозаїк - досить часта практика серед українських забудовників і комунальників.

Наприклад, у Львові під час будівельних робіт власники магазину "Океан" (вулиця Володимира Великого, 26а) зруйнували радянську мозаїку цього ж художника, незважаючи на те, що компанія офіційно зобов'язалася зберегти її.

У травні на території супермаркету "АТБ" у Прилуках знесли бульдозером унікальну мозаїку місцевого скульптора і художника Семена Тихоновича Кантура. Довільно знищений об'єкт був ще цікавий тим, що від початку виступав вентиляційною шахтою, яку прикрасили мозаїкою.

А в березні в Дніпрі знищили скульптуру "Дніпровські хвилі" відомого українського радянського скульптора Ернеста Коткова. Це була абстрактна робота, зроблена з армобетону, мармуру і кольорової смальти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram