ГоловнаКультура

Громадські організації просять Держкіно заборонити серіал "Свати"

З 1 липня серіал знову почав показувати "1+1".

Громадські організації просять Держкіно заборонити серіал "Свати"
Федор Добронравов
Фото: http://detector.media

Низка громадських організацій звернулися в Державне агентство з питань кіно з проханням анулювати прокатне посвідчення серіалу "Свати" студії "Квартал 95", який з 1 липня знову почав показувати телеканал "1+1".

Про це заявив член експертної комісії при Держкіно Сергій Стуканов, передає Громадське.

За його словами, серіал підпадає під заборону на показ в Україні, тому що в ньому з'являється російська державна символіка, а серед героїв стрічки є працівники правоохоронних органів РФ, що заборонено законом.

"Я вже не кажу, що в шостому сезоні, який почав показувати телеканал "1+1", з'являється портрет президента Путіна, Сталіна, з'являється "георгіївська стрічка", яка так само визнана ворожою символікою, але вже за іншими законами, зокрема про декомунізацію. Шостий сезон не повинен бути зараз на екранах", - зазначив Стуканов.

Саме у зв'язку із цим, за його словами, громадські організації звернулися до Держкіно з проханням анулювати прокатне посвідчення "Сватів".

"І я думаю, державне агентство має всі підстави це зробити, навіть не звертаючись до експертної комісії", - резюмував Стуканов.

Нагадаємо, 13 червня комісія Держкіно проголосувала за заборону другого сезону серіалу "Свати" виробництва ТОВ "Кіноквартал". 1+1 media оскаржить це рішення в суді.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Міністерство культури України внесло актора серіалу Федора Добронравова до переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці і заборонило в'їзд в Україну. Через це Держагентство з питань кіно також заборонило показ серіалу "Свати".

Студія "Квартал 95" мала намір оскаржити заборону серіалу в міжнародних судах, однак Окружний адміністративний суд Києва відмовився задовольняти позов цей позов. У березні цього року Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону серіалу "Свати" і дозволив в'їзд в Україну російському акторові Федору Добронравову.

Служба безпеки України і Держагентство у справах кіно оскаржили дозвіл в апеляційному суді, проте програли цей позов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram