ГоловнаКультура

Український інститут книги закупить 670 тисяч книг для бібліотек

На закупівлю в 2019 році витратять 87 млн грн.

Український інститут книги закупить 670 тисяч книг для бібліотек
Фото: пресс-служба президента

Експертна рада при Українському інституті книги оприлюднила список видань, рекомендованих до закупівлі в публічні бібліотеки.

Як повідомляє Читомо, рада відібрала 557 найменувань книг від 79 видавництв.

Усього для бібліотек закуплять 677 460 примірників книг на суму 87 млн грн.

На розгляд ради 151 видавництво подало 3013 назв книг, з яких 457 позицій прибрали під час попередньої перевірки на відповідність заявок умовам, озвученим Інститутом.

"Ми зробили все, щоб процес відбору книг відбувся прозоро, відкрито й ефективно. Підсумки закупівель 2018 року обговорили з бібліотеками, - розповідає начальник відділу підтримки книговидання ДВК Юрій Марченко. - За результатами цього обговорення вирішили відмовитися від книг у м'яких обкладинках".

Експертна рада при Інституті книги складається з 50 осіб - учених, літературознавців, координаторів культурних проектів, керівників бібліотек, працівників сфери освіти та журналістів.

У списку - книги класиків (Джорджа Оруелла, Френсіса Скотта Фітцджеральда, Стефана Цвейга та інших), українських сучасних авторів (Сергія Жадана, Гаськи Шиян, Андрія Кокотюхи, Маркіяна Прохаська, Катерини Калитко та інших), філософів, журналістів і т.д. Повний список можна подивитися на сайті Українського інституту книги. На наступних етапах список книг повинен затвердити Кабмін, потім відбудуться переговорні процедури з видавцями для забезпечення закупівлі за найнижчою ціною, розподіл книг по публічних бібліотеках, укладення договорів з видавцями, доставка книг і розрахунок з видавцями. У 2018 році Експертна рада рекомендувала закупити 741 книгу від 92 видавництв. Тираж закуплених книг становив 1 млн 28 тис. 800 примірників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram