ГоловнаКультура

Будівля Адміністрації президента не відповідає музейним потребам, - Національний художній музей

Національний художній музей уже багато десятиліть потребує розширення.

Будівля Адміністрації президента не відповідає музейним потребам, - Національний художній музей
Фото: Макс Требухов

Національний художній музей України заявляє, що будівля Адміністрації президента на вулиці Банковій у Києві не відповідає музейним потребам.

Про це йдеться в заяві музею в Фейсбуці.

"Очевидно, що будівля Адміністрації на Банковій зараз абсолютно не відповідає музейним потребам. Щоб адаптувати споруду, яку споруджено в 1936-1939 роках для штабу Київського особливого військового округу, до музейної діяльності, потрібні не тільки передача права власності на будівлю і землю під ними, але і програма трансформації, відповідне організаційне і фінансове забезпечення. Розширення Національного художнього музею має стати проектом державного значення. Саме таку позицію керівництво музею озвучило на зустрічі з президентом і його командою", - йдеться в повідомленні.

Відзначають, що Національний художній музей уже багато десятиліть потребує розширення. Одним з основних проектів була програма реконструкції і розширення наявної історичної будівлі на вулиці Грушевського, 6 і створення поряд з урядовим кварталом на вулиці Інститутській, 3 музейного кварталу.

У планах ці дві будівлі повинні бути з'єднаними між собою в єдиний комплекс, з новітнім фондосховищем, реставраційними майстернями, просвітницьким центром.

"Але проведені конкурси, створені програми не завадили перепродати земельну ділянку і зруйнувати виставковий комплекс по вул. Інститутській, 3. Музей почав десятирічну судову тяжбу, результатом якої стало повернення земельної ділянки київській громаді в 2012 році. Після трагічних подій, що відбулися в 2014 році, цю ділянку було передано для будівництва Музею Революції гідності", - йдеться в заяві.

Згідно із заявою, держава досі не розглядала серед своїх пріоритетів створення передумов для суттєвого розвитку інфраструктури художніх музеїв та інституційної підтримки сучасного мистецтва.

Тому музей відгукнувся на ініціативу Офісу президента й оперативно вступив у переговори.

На зустрічі з президентом Володимиром Зеленським керівництво музею поділилося своїм баченням умов, за яких втілення такої співпраці можливе. Насамперед повинна бути визначена доля двох музеїв, фонди яких зараз розміщені в Українському домі, - музею Леніна і МВЦ "Музей історії Києва".

Нагадаємо, Адміністрація президента Зеленського вирішила переїхати в Український дім на Європейській площі і змінити назву на Офіс президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram