ГоловнаКультура

У Центрі Довженка пройде дев'ятий фестиваль німого кіно "Німі ночі"

У програмі - шість фільмів, які донедавна вважали втраченими.

У Центрі Довженка пройде дев'ятий фестиваль німого кіно "Німі ночі"
Фото: Центр Довженко

З 20 по 22 червня в Центрі Довженка в Києві, а 22-23 червня в Одесі відбудеться дев'ятий фестиваль німого кіно та сучасної музики "Німі ночі".

Як повідомляють організатори, цього року на фестивалі покажуть шість фільмів у новому музичному супроводі від сучасних музикантів з України, Білорусі, Литви, Великобританії та Австрії.

У програмі - картини, які нещодавно були знайдені в архівах різних країн світу і які досі вважалися втраченими. Тема, яка об'єднує всі фільми, - вигнання і повернення - як самих фільмів, так і їхніх героїв. Підназва цьогорічного фестивалю - "Блудні діти".

Програму зібрали в три секції: "Знято в Україні", "Репатріація" і "Австрійська класика".

У першій відбудуться репрем'єри забороненого авангардного фільму Івана Кавалерідзе "Штурмові ночі" 1931 року і комедії "Пригоди півгривні" Акселя Лундіна 1929 року. Остання - одна з небагатьох уцілілих дитячих комедій того часу. В секції "Репатріація" - два фільми, зняті за участю кінематографістів українського походження: "Мій син" Євгена Червякова (1928) з Анною Стен у головній ролі і "Карусель" Дмитра Буховецького (1923, Швеція).

В "Австрійській класиці" представлять "Маленьку Вероніку" Роберта Ланда 1930 року і "Місто без євреїв" Ганса Карла Бреслауера (1924). Фільми покажуть у рамках двостороннього року культури "Австрія-Україна".

Усі фільми покажуть у живому музичному супроводі українських та іноземних виконавців і композиторів. Над створенням саундтреків працюють композитор Алла Загайкевич (Україна) і перкусіоніст Аркадій Готесман (Литва), фіналістка освітньої програми для кінокомпозиторів Envision Sound Вольга Падгайська і Five-Storey Ensemble (Білорусь); композитор і виконавиця Олеся Здоровецька (Україна); композитор Андрій Показ і Арсен Одабаш'ян (Україна); композитор і гітарист Кметь (Австрія); музиканти Герхард Грубер, Петер Росманіт і Адула Ібн Кадр (Австрія).

Деталі програми та розклад - на сторінці події у фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram