ГоловнаКультура

У Мистецькому Арсеналі відкриється ретроспектива Олега Голосія

На ній представлять роботи одного з ключових представників українського новітнього мистецтва.

У Мистецькому Арсеналі відкриється ретроспектива Олега Голосія
Фото: Мистецький Арсенал

У Мистецькому Арсеналі стартує виставка робіт Олега Голосія, одного з ключових представників української Нової хвилі і художників групи "Паризька комуна".

Як повідомляють організатори, "Олег Голосій. Живопис нон-стоп" триватиме з 13 червня по 11 серпня і представить 70 полотен, 50 графічних робіт, 40 фотографій і архівні матеріали з музейних і приватних колекцій України.

В описі виставки зазначено, що більшість виставлених робіт маловідомі, а деякі будуть представлені публіці вперше. За допомогою технологій на виставці також представлять найцікавіші експозиційні рішення, втілені на зарубіжних виставках Голосія.

Крім експозиції, на виставці відбудеться паралельна програма - лекції, авторські екскурсії та дискусії. На них організатори обіцяють торкнутися "близьких художнику художніх напрямків XIX-XX століття (романтизму, експресіонізму, необароко, трансавангарду), проаналізувати коло літератури, який вплинув на художника".

У рамках виставки відбудеться освітня програма "Факультатив" для студентів, мистецтвознавців і молодих журналістів. Учасники послухають лекції редакторів українських онлайн-видань, які пишуть про культуру, і поспілкуються з кураторами проекту.

"Олег Голосій до початку 1990-х голів став зіркою української художньої сцени, має великий вплив на творчість інших художників не тільки в Україні, - йдеться в описі виставки. - За останні п'ять років свого життя художник створив понад 270 творів живопису, які є зразками самобутності генія, демонструють пошуки альтернативи радянському академізму".

Виставка в Арсеналі продовжує серію проектів, присвячених Олегу Голосію: в столичній галереї The Naked Room до 11 червня працює виставка "Хлопчик і комета", а підсумком проекту стане камерна виставка "Олег Голосій. Художник у музеї", приурочена 120-річчю Національного художнього музею у вересні цього року.

Кураторами проекту "Олег Голосій. Живопис нон-стоп" виступили Олександр Соловйов, Ігор Оксаметний, Соломія Савчук, Оксана Баршинова, Тетяна Жмурко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram