ГоловнаКультура

Роман Поланскі в суді вимагає поновити його членство в Американській кіноакадемії

Режисера виключили з організації після звинувачень у зґвалтуванні.

Роман Поланскі в суді вимагає поновити його членство в Американській кіноакадемії
Роман Полански
Фото: EPA/UPG

Режисер Роман Поланскі подав до суду на американську кіноакадемію і зажадав відновити його членство в організації. Про це повідомляє The Guardian.

Адвокат 85-річного режисера подав позов до суду Лос-Анджелеса в п'ятницю, 19 квітня. На думку Поланскі, академія порушила власні правила, не надавши йому коректне повідомлення про виключення, а також не дозволивши йому особисто представляти свою справу під час апеляції.

У свою чергу представник Академії заявив, що процедура виключення режисера була справедливою і розумною, і організація не відмовляється від свого рішення.

Поланскі виключили з Академії в травні 2018 року «в зв'язку зі стандартами поведінки організації». Всього Поланскі звинувачують в домаганнях трьох жінок. Одна з них Саманта Геймер стверджує, що режисер зґвалтував її в 1977 році, коли їй було 13 років. У 1978 році Поланскі визнав свою провину в суді, після чого таємно покинув США. За американськими законами, режисерові загрожувало тюремне ув'язнення за розбещення малолітніх терміном на 50 років.

Режисер Роман Поланскі, який має польське і французьке громадянство, зараз проживає з сім'єю у Франції. Він зняв відомі світові художні фільми "Піаніст", "Ніж у воді", "Чайнатаун", "Дитина Розмарі". У 2003 році Поланскі отримав кінопремію "Оскар" за фільм "Піаніст", але не поїхав в США за нагородою, побоюючись бути заарештованим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram