ГоловнаКультура

Названо лауреатів Пулітцерівської премії 2019 року

Одразу дві нагороди вручили за розслідування, пов'язані з Дональдом Трампом.

У Колумбійському університеті в США оголосили лауреатів Пулітцерівської премії - найпрестижнішої американської нагороди в галузі журналістики. Володарями нагород стали, зокрема, журналісти видань New York Times і Wall Street Journal, які писали про фінанси Дональда Трампа, і Capital Gazette, до редакції якої в червні минулого року увірвався стрілок. Список переможців опубліковано на сайті премії.

У мерілендській Capital Gazette не святкували здобуття премії. Журналісти отримали нагороду за висвітлення стрільби у власній редакції. У червні минулого року п'ятеро журналістів газети загинули в результаті нападу озброєного чоловіка. Незважаючи на трагедію, наступного дня після атаки редакція вийшла на роботу. Першу шпальту п'ятничного номера редакція присвятила загиблим колегам. Газеті присуджено премію в розмірі 100 тис. доларів.

Газета New York Times отримала премію за розслідування звинувачень в ухиленні від сплати податків на адресу Дональда Трампа. Газета стверджує, що нинішній президент США в 1990-х був причетний до сумнівних операцій, а подекуди - до відверто шахрайських. У жовтні минулого року податкова інспекція штату Нью-Йорк підтвердила, що веде розслідування за матеріалами газети.

Журналісти Wall Street Journal теж отримали "Пулітцера" за розслідування про Трампа. Саме ця газета першою поговорила з жінками, які, як стверджують, мали зв'язок з Трампом, і написала про те, що декому з них президент нібито передавав гроші за мовчання через своїх людей.

Престижний приз за громадську роботу дістався South Florida Sun Sentinel за висвітлення наслідків стрілянини в школі імені Марджері Стоунмен Дуглас у Флориді. Газета випустила серію матеріалів про те, що влада погано підготувалася до трагедії.

У номінації "Міжнародний репортаж" вибрали двох переможців - Associated Press за серію матеріалів про війну в Ємені і Reuters за серію фото про конфлікт з етнічною групою рохінджа в М'янмі.

Перемогу в номінації "Швидкі новини" отримало видання Pittsburgh Post-Gazette, яке висвітлювало стрілянину в мечетях новозеландського Крайстчерча.

Премії в галузі літератури отримали Річард Паверс за роман "Верхній ярус", історик Девід Блайт за біографічний твір "Фредерік Дуглас. Пророк свободи", поет Форрест Гандер за збірку віршів "Бути з".

"Спеціальну нагороду" присудили покійній співачці Ареті Франклін - за вклад в американську культуру.

Пулітцерівська премія вручається щорічно з 1917 року, на цей момент - у 21 категорії: за досягнення в галузі журналістики (14 категорій), а також літератури, драматургії, історії і музики (сім категорій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram