ГоловнаКультура

The New York Times дізналася про зникнення картини Леонардо да Вінчі "Спаситель світу"

У 2017 році її продали за $450 млн на аукціоні.

The New York Times дізналася про зникнення картини Леонардо да Вінчі "Спаситель світу"
Картина Леонардо да Винчи "Спаситель мира"
Фото: nytimes.com

Співробітники Лувру і філії музею в Абу-Дабі не можуть знайти картину Леонардо да Вінчі "Спаситель світу".

Про це повідомила газета The New York Times.

Як пише видання, в 2017 році картину продали на аукціоні за $450,3 млн, і у вересні 2018 року її повинні були виставити в ОАЕ, проте виставку раптово скасували.

Раніше картина "Спаситель світу" належала російському мільярдерові Дмитру Риболовлєву. У листопаді 2017 він продав її на аукціоні Christie's за рекордні $450,3 млн. За словами джерел газети, картину через посередника купив наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман. Згідно з однією з версій, картина все ще перебуває у нього. У посольстві Саудівської Аравії відмовилися коментувати цю інформацію.

Приблизно через місяць після аукціону департамент культури в Абу-Дабі оголосив, що виставить картину да Вінчі в філії Лувру. Однак у вересні 2018 року виставку раптово скасували без пояснення причин. За словами джерела, ознайомленого з цим питанням, в Парижі не знають про місцезнаходження "Спасителя світу". Департамент культури ОАЕ також відмовляється коментувати пропажу картини.

В уряді Франції сподіваються, що картина незабаром буде знайдена. Її планують показати у вересні на виставці в Луврі, яка буде приурочена до 500-річчя від дня смерті да Вінчі.

Картина "Спаситель світу" написана приблизно в 1500 році. Довгий час вона вважалася втраченою і вперше була виставлена на аукціон в 1958 році. Купівля картини була предметом судових розглядів між Риболовлєвим і швейцарським арт-дилером Іве Був'є.

Раніше дослідники вважали, що, да Вінчі, можливо, писав картину не один, а разом з асистентом Бернардіно Луїні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram