ГоловнаКультура

ЮНЕСКО виступило проти мосту між Хрещатим парком і Володимирською гіркою

"Міст Кличка" планують відкрити до Дня Києва.

ЮНЕСКО виступило проти мосту між Хрещатим парком і Володимирською гіркою
Визуализация мостового пешеходно-велосипедного перехода между парками «Владимирская горка» и «Крещатый»
Фото: kyivcity.gov.ua

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) виступає проти будівництва пішохідно-велосипедного мосту, який повинен з'єднати Володимирську гірку з аркою Дружби народів.

Це випливає з листа Міністерства культури України в КМДА від 11 лютого, який опубліковано LIGA.net.

В листі Міністерства культури йдеться, що згідно із законом "Про охорону культурної спадщини", перед початком будівельних робіт поруч з об'єктами всесвітньої спадщини, в їх буферних зонах та прилеглих територіях, необхідно проінформувати Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зокрема під охороною ЮНЕСКО перебувають Володимирські пагорби.

Видання зазначає, що КП "Інженерний центр" дійсно надіслало повідомлення в Комітет у липні минулого року, а вже в грудні розпочало будівництво мосту. У середині лютого ЮНЕСКО надіслало Міністерству культури лист, в якому зажадало призупинити всі роботи.

"У листі ЮНЕСКО висловлюється стурбованість можливими наслідками згаданих будівельних робіт для збереження світової цінності об'єкта", - йдеться у відповіді прес-служби Міністерства культури на запит LIGA.net.

Раніше заступник голови КМДА Олександр Спасибко говорив, що місто отримало погодження всіх інстанцій в Україні на будівництво пішохідно-велосипедного мосту. Після листа ЮНЕСКО роботи були призупинені.

Як повідомив віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів Георгій Духовичний, у квітні до Києва на переговори приїдуть представники ЮНЕСКО. Місту доведеться або змінювати проект мосту, або його демонтувати. В іншому випадку ЮНЕСКО може розірвати договір з Києвом.

Будівництво пішохідно-велосипедного мосту - один з найгучніших проектів адміністрації Віталія Кличка. Планувалося, що він з'єднає два маршрути - парк "Хрещатий" з парком "Володимирська гірка". Довжина моста становитиме 210 м, ширина - коливається від 6 до 14 метрів.

Конструкція буде виконана зі скла і бетону, а на її будівництво планувалося витратити близько 260 млн грн з бюджету міста. Реалізацією проекту займається КП Інженерний центр.

До середини березня на будівництво мосту витратили 12,4 млн грн, йдеться у відповіді в.о. директора Інженерний центр Андрія Тарнавського на запит LIGA.net. За його словами, КП отримало аванс на суму 153,3 млн грн.

Нагадаємо, тендер на будівництво пішохідно-велосипедного мосту між Хрещатим парком та Володимирською гіркою за 255,6 млн гривень виграло товариство з обмеженою відповідальністю "Спецавто-Буд". Всі роботи будуть виконані за рахунок коштів міського бюджету.

Мостовий перехід стане частиною великого туристичного маршруту, який буде починатися на Пейзажній алеї, а закінчуватися біля Києво-Печерської лаври.

Плани побудувати міст між Володимирською гіркою і аркою Дружби народів були і у попередньої влади Києва. Однак будівництво почалося тільки в грудні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram