ГоловнаКультура

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

Усі призери нацвідбору відмовилися від конкурсу.

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019
Фото: СТБ

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019.

Про це повідомила Олександра Кольцова, член правління Суспільного мовлення.

"Національна суспільна телерадіокомпанія України відмовляється від участі в пісенному конкурсі Євробачення-2019. У ситуації, що склалася, і в умовах надмірної політизації національного відбору суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в пісенному конкурсі", - зачитала вона витяги з рішення правління НСТУ в ефірі UA: Перший.

НСТУ могла вибрати будь-якого іншого виконавця не з числа учасників нацвідбору, але вирішила цього не робити з поваги до вибору глядачів. Компанія по черзі звернулася до фіналістів, які зайняли друге і третє місця в нацвідборі, але обидві групи - Freedom Jazz і Kazka - відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

Компанія заявила, що нацвідбір 2019 року привернув увагу суспільства до системної проблеми музичної індустрії в Україні, а саме тісних зв'язків артистів з шоу-бізнесом країни-агресора. Для частини суспільства цей факт є прийнятним, але в інших викликає обурення і неприйняття.

НСТУ пропонує започаткувати суспільну дискусію з цього питання, а також напрацювати законопроект, який би міг врегулювати ситуацію на майбутнє.

Повний текст заяви оприлюднено на сайті НСТУ.

Нагадаємо, переможницею нацвідбору на Євробачення-2019 в цьому році стала співачка Maruv (Ганна Корсун). У частини українського суспільства це викликало обурення, оскільки співачка гастролює в країні-агресора.

Maruv заявила, що готова відмовитися від гастролей у Росії заради Євробачення, але висловила незгоду з низкою інших пунктів запропонованого їй контракту. Зокрема, НСТУ заборонила їй будь-яку імпровізацію на сцені і спілкування з журналістами без дозволу, а також зажадала передати права на пісню. У разі порушення будь-якого з пунктів співачці загрожував штраф 2 мільйони гривень. У результаті НСТУ і Maruv не змогли домовитися за контрактом.

Групи Freedom Jazz і KAZKA, що зайняли друге і третє місця в нацвідборі, не захотіли замінити Maruv.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram