ГоловнаКультура

Виставку з портретами Шевченка скасували у Львові та Вінниці

Активіст, який пошкодив виставку про Шевченка в метро, закликав до переслідування художника.

Виставку з портретами Шевченка скасували у Львові та Вінниці
Фото: facebook.com/bonarchy

Виставку "Квантовий стрибок Шевченка", яка відбувалася на станції метро "Тараса Шевченка" в Києві та була пошкоджена ножем, скасували у Львові і Вінниці, повідомляє Громадське.

У Львові виставку 1-14 березня мала приймати приватна крамниця "Книжковий лев". Її власниця Катерина Іванова розповіла, що після пошкодження картин у метро Києва націоналістом Юрієм Павленком (Хорт) на  її Facebook-сторінку стали надходити погрози. Вона зазначила, що спробувала писати цим людям заради діалогу, але вони жодним чином не реагували.

Згодом невідомі прийшли в її магазин - представилися націоналістами, втім своїх імен не називали. На момент їхнього візиту в магазині були 22-річні продавчині.

"Коли люди стали приходити до магазину, я, подумавши годину, вирішила написати відмову від виставки", - сказала Катерина.

Вона зазначила, що її книжковий магазин опинився в тій ситуації, коли "не робить нічого незаконного і не має жодних інструментів захисту".

Катерина Іванова вирішила зібрати скриншоти всіх погроз у Facebook і написати заяву в поліцію.

Выставка художника Александра Грехова "Квантовый скачок Шевченко. Метро"
Фото: facebook.com/bonarchy
Выставка художника Александра Грехова "Квантовый скачок Шевченко. Метро"

У Вінниці виставку мали показувати 6-24 березня в обласному краєзнавчому музеї. Старший науковий співробітник музею Олександр Фіщук розповів Центру інформації про права людини, що він і працівники музею не отримували погроз на свою адресу. Виставку вирішили перенести на невизначений термін після її знищення в Києві, щоб уникнути можливої небезпеки для колекції і відвідувачів. Він також зазначив, що "мистецтво не повинно бути предметом політичних маніпуляцій".

Вінницька організація Національної спілки письменників засудила виставку та звернулася до міністра культури Євген Нищука з вимогою звільнити директора Національного музею Тараса Шевченка Дмитра Стуса.

Націоналіст Юрій Павленко (Хорт), який пошкодив виставку "Квантовий стрибок Шевченка" на станції метро в Києві, оприлюднив у Facebook фото автора виставки - художника Олександра Грехова - і попросив повідомити про його "місце проживання і частого перебування".

Грехов розцінив публікацію Павленка як погрозу. Також він зазначив, що націоналіст "через свій Facebook" погрожує іншим учасникам проекту про Шевченка.

Нагадаємо, виставка "Квантовий стрибок Шевченка" представляла ілюстрації Олександра Грехова, де Тарас Шевченко поставав у відомих поп-образах. Виставка мала тривати до 10 березня, але її закрили після акту вандалізму.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram