ГоловнаКультура

Чотири переможці мінкультівського конкурсу "патріотичних кінопроектів" відмовилися від грошей

Ще чотири кінопроекти поміняли режисерів.

Чотири переможці мінкультівського конкурсу "патріотичних кінопроектів" відмовилися від грошей
Фото: www.ukrkino.com.ua

Міністерство культури уклало 65 договорів на виробництво фільмів патріотичного спрямування за результатами конкурсу, проведеного в 2018 році.

Про це повідомляє видання Детектор медіа.

У відповіді на запит видання Мінкульт повідомив, що чотири переможці "патріотичного пітчингу" відмовилися від грошей, а ще чотири - поміняли режисерів.

Загалом Кабмін затвердив перелік з 69 переможців конкурсу кінопроектів патріотичної спрямованості. Але в результаті від фінансування відмовилися виробники проектів "Воля" (компанія "Пронто фільм"), "Шериф" ("ПроКіно"), "Більше, ніж іншим" (кіностудія ім. Довженка) і "Мішень Антихриста" ("Ганзафільм") .

За даними Мінкульту, на трьох проектах змінилися режисери: військову драму "Повернення" зніме Заза Буадзе (замість Тараса Ткаченка), серіал "Козаки" - Олександр Березань (замість Павла Острикова), документальний фільм "Висота 307'5" - Євгенія Цвєтанська замість Сніжани Потапчук. При цьому "Детектор медіа" виявив ще одну заміну режисера, перевіривши додаткові договори на Prozorro: за цими даними, виробництвом серіалу "Подорожник" займеться режисер Володимир Харченко, тоді як на пітчинг фільм подали з режисером Христиною Сиволап.

Видання також опублікувало повний перелік проектів, з якими міністерство культури уклало контракти, із зазначенням суми держпідтримки:

Фото: Детектор медіа
Фото: Детектор медіа

Нагадаємо, міністерство культури в 2018 році провело конкурс патріотичних кіно- і телепроектів, у результаті яких відомство розподілить 550 млн грн (500 млн - з бюджету 2018 року, 50 - з бюджету 2019-го). До держбюджету 2019 року також ще планували внести статтю "Створення та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування" і ввести її в розпорядження Українського культурного фонду, але в результаті 500 млн грн, які планували передати на "патріотичне кіно", передали в УКФ, який розподілить їх на аудіовізуальні проекти згідно з власними процедурами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram