ГоловнаКультура

США повернуть Україні картину з Іваном Грозним, викрадену в 1941 році

Роботу художника Михайла Паніна виявили в приватному будинку в штаті Коннектикут.

США повернуть Україні картину з Іваном Грозним, викрадену в 1941 році
Картина Михаила Панина "Тайный выезд Ивана Грозного перед опричниной"

Влада США планує повернути Україні картину "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", написану 107 років тому художником Михайлом Паніним. На ній зображена сцена з 16-го століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає зі свитою з кремлівських воріт.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Картина зникла з художнього музею Дніпра під час окупації міста в 1941 році, а нещодавно її виявили в приватному будинку в штаті Коннектикут.

Представники офісу генерального прокурора США заявили, що до 1941 року картина була частиною постійної експозиції художнього музею в Дніпрі. У заяві, опублікованій 21 грудня, сказано, що ця робота разом з ще 63 предметами мистецтва зникла з музею під час окупації міста під час Другої світової війни (на сайті дніпровського Музею українського живопису зазначено, що дипломна робота Паніна була "знищена окупантами").

У 1962 році картина виявилася в американської пари, яка придбала будинок у місті Ріджфілд у штаті Коннектикут. Колишній власник будинку емігрував у США зі Швейцарії в 1946 році. Нові власники виявили документи, згідно з якими продавець під час війни служив у швейцарській армії. Ні імені цієї людини, ні імена нових власників будинку не вказано в запиті про конфіскацію, поданому до федерального суду округу Колумбія.

Представники прокуратури стверджують, що в 1986 році емігрант зі Швейцарії помер, а ще через рік будинок було знову продано, черговий власник (його ім'я також не розкривається) виставив картину Паніна на аукціон. На оголошення звернули увагу в Дніпропетровському художньому музеї і зажадали повернути роботу.

"Увага! Картина "Іван Грозний" була в колекції Художнього музею до 1941 року і була вкрадена під час Другої світової війни. Цей факт підтверджується наявними в музеї документами. Будь ласка, зупиніть продаж цієї картини на аукціоні!!! Відповідно до міжнародних правил реституції вкрадених предметів мистецтва, картина повинна бути повернута Україні", - йдеться в електронному листі, який отримали в аукціонному будинку 17 листопада 2017 року. Роботу Паніна вилучило ФБР.

Люди, які виставили картину на аукціон, відмовилися від своїх домагань на неї, і американська влада заявила: якщо не надійдуть інші судові запити, роботу повернуть у посольство України в Вашингтоні. Нагадаємо, в травні відвідувач Третьяковської галереї серйозно пошкодив картину "Іван Грозний убиває свого сина".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram