ГоловнаКультура

Альтернативну Нобелівську премію з літератури отримала француженка Маріз Конде

Журі відзначило її книги за опис "жахіть колоніалізму і хаосу постколоніалізму".

Альтернативну Нобелівську премію з літератури отримала француженка Маріз Конде
Фото: wikipedia.org

Лауреаткою премії Нової академії Швеції, яку позиціонують як альтернативу Нобелівській премії з літератури, стала французька письменниця Маріз Конде.

Про це повідомляє The New York Times.

Журі відзначило її книги за опис "жахіть колоніалізму і хаосу постколоніалізму".

Маріз Конде народилася у Гваделупі 1937 року. Вона викладала у Гвінеї, в Гані, Сенегалі, у Франції, Колумбійському університеті в США, працювала журналісткою, очолювала заснований у Франції Комітет пам'яті про рабство.

Конде - лауреатка численних французьких і зарубіжних премій, командор Ордену мистецтв і літератури, кавалер Ордена Почесного легіону, почесний член Літературної академії Квебеку.

Нагадаємо, Нобелівський комітет 2018 року премію з літератури не вручав через скандал у Шведській академії, що відповідає за відбір номінантів, в центрі якого опинився французький фотограф Жан-Клод Арно.

Арно - чоловік шведської поетеси Катаріни Фростенсон, обраної в академію 1992 року. У листопаді минулого року 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальних домаганнях. Деякі епізоди харасменту, за їхніми словами, відбувалися в приміщеннях, що належать академії.

Незабаром після цього академія проголосувала за виключення Катаріни Фростенсон з організації. Сам фотограф відкидає всі звинувачення.

Після висунутих на його адресу звинувачень шестеро членів Академії покинули свою посаду, включаючи його самого і голову організації Сару Даніус. У відповідь на масову відставку король Швеції Карл XVI Густав дозволив членам академії залишати посади за власним бажанням - раніше від "академіків" очікували готовності займати цю позицію до кінця життя.

Одночасно з цим в академії розвивався ще один скандал: стало відомо, що дехто з її членів протягом декількох років порушував правило про нерозголошення імен майбутніх лауреатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram