ГоловнаКультура

Половину негативних твітів про "Зоряні війни: Останні джедаї" написали боти, - дослідження

Ці ж боти використовувалися для політичної пропаганди і розпалювання ненависті.

Половину негативних твітів про "Зоряні війни: Останні джедаї" написали боти, - дослідження
Фото: www.starwars.com

Щонайменше половину негативних твітів про "Останніх джедаїв", восьмий епізод саги "Зоряні війни", написали тролі та боти, яких використовували з політичною метою.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані експертом із цифрових медіа Монтеном Беєм з Університету Південної Кароліни, пише The Guardian.

"Понад 50% твітів про фільм написали боти, тролі або політичні активісти, які використовують акаунти для пропаганди політичних меседжів радикального правого спрямування і дискримінації за гендерною, расовою та сексуальною ознакою. Частина цих користувачів - радше за все, російські тролі", - йдеться в дослідженні.

Зазначимо, що обговорення "Останніх джедаїв" у мережі було дуже бурхливим і стало серйозним кейсом у Штатах. Актриса Келлі Марі Трен стала жертвою харасменту в мережах і видалила свій твіттер, у соцмережах проводили кампанії зниженню рейтингу фільму Раяна Джонсона на агрекаторах і зі збору грошей на його римейк. Дослідження Бея показує, що негативні коментарі з приводу фільму писала меншість фанатів саги, а кампанія, організована проти фільму, служила ширшим політичним цілям.

"Дослідження виявило свідчення того, що під аргументами, які нібито писалися фанатами, приховані свідомі, організовані політичні меседжі, - пише Бей. - Метою цієї кампанії, швидше за все, було збільшити ймовірність висвітлення "конфлікту у фансередовищі" в медіа, щоб, отже, розповісти про розкол в американському суспільстві".

Бей проаналізував понад 960 акаунтів, з яких писали твіти, адресовані безпосередньо режисерові "Останніх джедаїв" Раяну Джонсону протягом 7 місяців після прем'єри фільму в грудні 2017-го. Він виявив, що 21,9% користувачів негативно відгукнулися про фільм. Але після виключення ботів, тролів і користувачів з, як він це називає, "чіткого політичного порядку денного", цифра впала до 10,5%. З чого Бей робить висновок, що кількість негативних відгуків від фанатів франшизи на фільм сильно переоцінили.

Із цієї групи "негативу" близько половини - боти або люди, які пропагують певні політичні погляди. Туди входять 5% ботів, 16% тролів (з яких половина - російські) і близько 30% - це політично активні користувачі.

Режисер фільму Раян Джонсон прокоментував дослідження: "Річ не в тому, що фанатам подобається чи не подобається щось у фільмі, у мене було багато цікавих обговорень фільму з тими і з тими. Це і є мета фаносередків. Але [це дослідження] про отруйний вид онлайнового харасменту".

Нагадаємо, фільм "Зоряні війни: Останні джедаї" вийшов у прокаті в грудні минулого року. Фільм зібрав 1,3 млрд доларів у прокаті по всьому світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram