ГоловнаКультура

У Центрі Довженка відкривається кіноклуб

Перша програма буде присвячена українському кіно 90-х.

У Центрі Довженка відкривається кіноклуб
Фото: Центр Довженко

З 19 вересня в лобі Центру Довженка відкривається щотижневий кіноклуб, у якому будуть показувати кіно різних жанрів і напрямків.

Перша програма кіноклубу буде присвячена маловідомому кіно 90-х, курирує програму кінокритик і співробітник Центру Довженка Станіслав Битюцький.

"90-ті роки - одне з найцікавіших і найбурхливіших десятиліть у новітній історії України. Десятиліття великих надій і розчарувань, свободи і її переосмислення. У цей період в Україні з'явилося нове покоління режисерів, яке займалося пошуками себе в нових умовах, намагалося всупереч усьому знімати кіно, іноді знаходячи на нього кошти найдивовижнішими методами", - йдеться в описі програми.

Пік українського кіно 90-х припав на перші роки незалежності, після чого почався довгий період стагнації - режисери не могли знімати кіно.

Значна частина фільмів, які покажуть у кіноклубі, не отримала свого глядача в ті роки через проблеми із системою кінопрокату. "Але сьогодні вони виглядають як ніколи актуальними, вкотре нагадуючи, що кіно в незалежній Україні від самого свого початку мало власний голос і в кращих умовах його доля могла б скластися по-іншому".

Кожен показ програми "Невідомі 90-ті" буде супроводжуватися вступним словом куратора програми Станіслава Битюцького, який досліджує цей період в українській історії кіно, а також проводить зустрічі і розмови з режисерами.

Програма показів:

19 вересня. Кращі короткометражні фільми 90-х - "З життя прекрасної людини тов. Грузілова" (реж, Олег Чорний, 1990), "Добрий ранок" (реж. Галина Кувівчак-Сахно, 1994), "Недільна втеча" (реж. Наталія Андрейченко, 1990), "Дім на злам" (реж. Олександра Хребтова, 1996) і "Посилка для Маргарет Тетчер" (реж. Вадим Кастеллі, 1990).

26 вересня. "Жорстока фантазія", реж. Олена Дем'яненко (1994).

3 жовтня. "Путана", реж. Олександр Ісаєв (1991).

10 жовтня. "Оберіг", реж. Микола Рашеєв (1990).

17 жовтня. "Голос трави", реж. Наталя Мотузко (1992).

Вхід на покази вільний. Початок показів о 19:00.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram